Кандидати за ВСС докладват за дъщери и имоти

Търсят рецепта срещу натовареността на магистратите

Кандидати за ВСС докладват за дъщери и имоти | StandartNews.com

Как да се реши проблемът с натовареността на магистратите и какви да са наказанията за тези, които бавят дела - това бяха част от основните акценти при представянето на кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота. Независимостта на съдебната система, кадровата политика и прозрачността в работата на ВСС също не бяха подминати. 

Заседанието в пленарната зала започна точно в 10 часа, като по предложение на председателя на правната комисия Искра Фидосова, с минута мълчание бе отбелязана годишнината от терористичния акт на 11 септември в САЩ. Депутатите трябваше да препитат кандидатите по предварително подготвен  регламент, който включваше 10 минути за изложение на концепциите и по 5 минути за отговор на въпроси.

Още с първия кандидат Бойко Рашков обаче този регламент бе нарушен и средната продължителност за всяко представяне бе около 60 минути. Само до обяд се изказаха трима от общо 17-те кандидати за 11-те места от квотата във ВСС.

Представянето им мина вяло, доста еднообразно и без скандали или засягане на щекотливи теми. В голямата си част кандидатите четяха личните си биографии, а след това подробно обясняваха как ще работят за съдебната реформа, отстояването на независимостта на съдебната система, подобряване на дисциплинарната практика, прозрачността в работата на ВСС и най-вече решаване на проблема с натовареността на магистратите.

При концепцията на Бойко Рашков възникна въпрос, че негови близки работят в съдебната система, но скандалът бе прекъснат в зародиш от Искра Фидосова, която забрани да се задават лични въпроси към кандидатите.

„Нямам никакви притеснения за това, че дъщеря ми работи като съдия, тя можеше да работи като прокурор и адвокат, тя е работила преди това и като помощник нотариус. Не виждам проблем по този начин да се изясни въпросът принципно”, коментира пред журналисти Рашков. 

Темата „Красьо Черния” и съдийските наказания изобщо не бяха засегнати в концепциите. Единствен кандидатът на Волен Сидеров - следователят Йордан Давчев, засегна темата „Красьо”, като отбеляза, че този скандал все още влияе на съдебната система. Към Давчев пък последваха въпроси за имотната му декларация и придобиването на апартамент в София за 110 000 лева.

Правосъдният министър Диана Ковачева заяви, че е много доволна от начина, по който се провежда процедурата.
„Радвам се, че се дава почти час на всеки кандидат да се представи цялата концепция. Нека всеки да даде максимума от себе си, това е гаранция и за прозрачност на избора", изтъкна тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай