Кампанията за саниране на панелките стартира при небивал интерес

Кампанията за саниране на панелките стартира при небивал интерес | StandartNews.com

Атаките на опозицията срещу тази социална кампания издават страх и саботаж, посочи регионалният министър Лиляна Павлова

Стара Загора. Националната кампания за саниране на старите панелки стартира в Града на липите с участието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова днес при небивал интерес. Желаещите да чуят от първа ръка условията и възможности на този уникален шанс да променят безплатно цялостния облик на своите жилища и да удължат живота им бе огромен. Предвидената зала за среща с домоуправителите, членовете на домсъветите и обикновени граждани общинска зала „П.Р. Славейков" се напълни за отрицателно време. Домакините бяха принудени спешно да подготвят още една зала, а екипът на министър Павлова се раздели на две, за да разговаря с всички желаещи да се включат в кампанията. Въпреки това много хора останаха разочаровани извън двете зали, на опашка пред общинската сграда.

„Страх и откровен саботаж" – така министър Павлова определи атаките на представителите на опозицията срещу кампанията за саниране на старите жилища. Те разпространявали всякакви опасения, небивалици и слухове, включително и призиви към хората да не регистрират сдружения на собствениците, както е направил в социалните мрежи бившият общински лидер на БСП в Стара Загора Бойчо Биволарски. Павлова увери, че процедурите за избор на фирмите за обследване на енергийната ефективност на сградите и самото саниране ще бъдат избрани по открита тръжна процедура и дума не можело да става за злоупотреба със средства.

„Старозагорската община изгради специален екип от експерти - юристи, инженери, администратори, които ще подпомагат с всякаква помощ домсъветите и хората да се включат масова в кампанията", увери от своя страна старозагорският градоначалник Живко Тодоров. По предварителни разчети в областния град има около 377 стари сгради, строени по индустриален способ преди 1999 г., които могат да бъдат обновени.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова разсея опасенията, че заради отделените за саниране 1 млрд. лв може да пострада програмата за изграждане и ремонт на пътната инфраструктура и други важни обекти в програмата на министерството. „През тази години ще изградим общо 130 км нови магистрални отсечки - по двата аутобана „Марица" и „Стума", и още 80 км по „Хемус", припомни тя. Щяло да се възобнови и изграждането на тунела под Шипка с обходния път на Габрово, а от идната година проектът ще продължи с европейски средства. През тази година е предвидена рехабилитациата на 380 км пътища, първи и втори клас. Сред тях е приоритетната за Старозагорско отсечка между Стара Загора - Радневи и комплекса „Марица-изток".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай