Калфин иска промени в проектобюджета за 2015 г.

Калфин иска промени в проектобюджета за 2015 г. | StandartNews.com

София. "Аз бих искал да видя някои промени в законопроекта за бюджет, преди да мине в Министерски съвет", заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по БНТ.

"Предложението на министъра на финансите е ясно. Имахме много дълъг разговор с него", каза Калфин и заяви, че към момента има добра атмосфера и чуваемост в правителството. "По актуализацията на бюджета за тази година успяхме да постигнем някои неща, в следващия също ще се опитаме да променим нещо", добави той.

Според него пенсионната реформа като структура съществува, но й липсва дългосрочна перспектива. "Амбицията ми в рамките на няколко месеца да постигнем максимално съгласие по основните параметри – възраст, категорийни работници, осигурителни вноски, възможности за правене на допълнителни пенсии, ранно пенсиониране и други. Законопроектът на финансовия министър прилага сега действащото законодателство – четири месеца повишаване възрастта за пенсиониране. Тук трябва да има допълнителни разговори, включително и да се предвиди възможност за по-ранно пенсиониране на хора, които нямат възможност да си намерят работа", отбеляза социалният министър.

"Ще бъде обсъдена възрастта за пенсиониране на хора от службите, военните и полицаите. Проблем има и при работниците първа и втора категория труд. Голяма е разликата между тези две категории труд и трета категория. За първа и втора се повиши с 8 месеца за 15 години за възраст", обясни Ивайло Калфин.

Правителството ще търси варианти да защити интересите на хората в предпенсионна възраст, приоритет през 2015 година ще бъде и борбата с младежката безработица, очерта вицепремиерът.

Максималният осигурителен доход се вдига и това е добре, отбеляза Калфин. По думите му целта на тези мерки е да се стабилизира пенсионната система, но това не става веднага. Пенсионната система трябва да се стабилизира, да не зависи толкова от бюджета, смята социалният министър.

По думите му, социалната система трябва да се насочи към хората, които имат най-голяма нужда. "Големите ни спорове са с данъчното облагане. Ние сме поддръжници на прогресивната скала, която така и не можем да въведем", посочи експертът от АБВ.

Той заяви, че не мисли да се отказва от настояването за повишението на минималната работна заплата, според тего това ще раздвижи икономиката. "Не можем да развиваме икономика с хиперниските доходи и мизерията", каза Ивайло Калфин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай