Как се раждат вечните БГ филми

Как се раждат вечните БГ филми | StandartNews.com

Винаги ще има спорове кои са най-добрите и гледани български филми. Няколко от тях обаче остават незабравими и продължават да вълнуват няколко поколения. Още по-интересно е кои са истинските случки и герои, които стоят зад легендарните ленти.

Разпознават банкер и разузнавач във "Вчера"

"Вчера" е вечна класика и любим филм на няколко поколения българи. И това не е изненада, в него виждаме от всичко - първата любов, истинското приятелство, клетви, предателството, сблъскването на учениците с несправедливостта, бунтарството и рок музиката, дори и смъртта. И всичко това е представено не блудкаво, банално и предвзето, а съвсем искрено и непресторено. А репликите на главните герои като "Само от добър приятел става качествен предател", "Страхливо започваме живота си" и "Трябва да се стегнеш, копеле, няма да им се дадем" едва ли някога ще звучат демоде. Известно е, че филмът разказва за училищния живот в прочутата Немска гимназия в Ловеч през 60-те години на миналия век. Любопитното е, че сцената с клетвата, където учениците смесват кръвта си и си обещават да бъдат приятели под звуците на "Клетва" на Щурците, е истинска. Това реално се е случило в гимназията, събирали се в стая на пансиона и подписвали клетва. Някои смятат, че бившият шеф на разузнаването Бриго Аспарухов е прототип на Иван - героя на Христо Шопов. Други пък твърдят, че черти от характерите на Бриго Аспарухов и банкера Атанас Тилев са обединени в образа на другия главен герой - Ростислав, изигран от Георги Стайков. Авторът на романа "Вчера" (по който е направен филма) Владо Даверов също е учил в езиковата в Ловеч и така се ражда идеята за книгата. Училището, показано във филма, всъщност е Семинарията в Пловдив. Но пък сцената с удавянето на Ростислав действително е заснета в Ловеч. И то на същото място, където наистина преди години се дави момче от местната немска гимназия.

Патилата на студентска банда зад "Оркестър без име"

В "Оркестър без име" любовта към музиката е на преден план. И тази любов кара четирима млади мъже да започнат да преследват мечтата си, колкото и да е трудно - да пробият в България. През лятото заминават за морето, за да реализират плановете си. За да получат желаната кариера обаче правят много компромиси - с приятелите, с любовта, със себе си. Знаете ли, че у нас наистина е имало група, подобна на "Оркестър без име"? Това е била студентската банда "Тонус". От нея започват изявите си Мая Нешкова и Здравко Желязков от дует "Ритон". В "Тонус" били още композиторът Любен Цветков от Оряхово и Валентин Пензов - дългогодишният директор на фестивала "Пирин фолк" в Сандански. Впоследствие обаче мястото на Мая Нешкова е заето от красавица на име Камелия Войводова, прототип на Рени от филма. Във филма, Рени заминава на морето с групата на мястото на първата вокалистка - Ваня, защото ръководителят на културния дом, в който свири оркестърът, е готов да им даде уредба само ако вземат за певица Рени. През лятото на 1975 г. група "Тонус" заминава на Каваците без Здравко и Мая (вероятно прототип на Ваня). Не всичко обаче става както е планирано. "Тонус" преживяват подобни перипетии, каквито са описани в "Оркестър без име".

Булгаков наднича зад "Маргарит и Маргарита"

"Маргарит и Маргарита" е един от най-провокативните филми за времето си. Любов, секс и насилие по време на социалистическа България. Маргарита (играе Ирини Жамбонас), която иска да я наричат Рита, е преместена в друго училище, където среща (по ирония на съдбата) - Маргарит (Христо Шопов). Първоначално Рита му се дразни, но после и двамата се влюбват и нищо не може да ги раздели (или поне така си мислят). Бунтарският им дух не се търпи в строгото училище и двамата се махат от там. Заживяват в мизерно помещение и започват работа. Всичко обаче сякаш е срещу тях. Работят като луди, но не им отпускат апартамент, Рита се замесва с опасни и манипулативни хора. Маргарит иска да я измъкне от тях, избухва и налита на бой. А последствията за всички са брутални. Не се знае дали наистина у нас са съществували Маргарит и Маргарита, които да вдъхновят филма на режисьора и сценарист Николай Волев, направен по повестта на Александър Томов. Интересното е друго - възможно е вдъхновител да е друг автор. Заглавието на филма е алюзия на романа на Михаил Булгаков "Майстора и Маргарита", като любовната история е също така драматична и объркана, а младите погубват животите си.

ТВУ в Славовица ражда "Всичко е любов"

"Всичко е любов" разказва историята на Радо (в ролята Иван Иванов) - момче, изпратено в ТВУ (трудово-възпитателно училище). При едно от поредните си бягства в София се запознава с Албена. Тя е от добро и уважавано семейство, а Радо е определян като едва ли не престъпник. Семейството на Албена не одобрява връзката с Радо. Но Радо и Албена не слушат никого и изживяват вълнуващата младежка любов. И започват проблемите - нежелана бременност, безкрайно бягство, насилствен аборт и т.н. Смята се, че действително в ТВУ в село Славовица, Плевенско е имало момче, което е прототип на Радо от филма. То е живяло с баба си в София и тя се е грижила за него. Но парите не стигали, двамата дори нямали жилище, а обитавали изоставени места и т.н. Момчето било откарано в ТВУ, но то избягало, минало през Искъра и стигнало за ден в София. Циганчето от филма също има прототип от ТВУ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай