Как се правят Чудеса

В. "Стандарт" начерта над 20 културно-исторически маршрута

Как се правят Чудеса | StandartNews.com

Денят е 28 юли 2010 г. Едно телефонно обаждане на проф. Божидар Димитров, директор на НИМ, промени не само делничния брой на в. "Стандарт". Но и беляза живота на целия ни екип в следващите 7 години до днес. Големият български археолог проф. Казимир Попконстантинов бе открил на остров Св. Иван край Созопол реликварий, за който бе убеден, че пази мощи на Свети Йоан Предтеча. Бяхме впечатлени. И посветихме на откритието първите три страници от вестника. Водещото ни заглавие бе "Созопол става Йерусалим II". Защото бяхме убедени, че подобно, наистина голямо откритие ще промени бъдещето на курортния град и ще го превърне в център за поклоннически туризъм. Както и стана!

Какво бе изумлението ни обаче на следващия ден? Бяхме единствените, отделили толкова специално внимание на темата. Конкуренцията или напълно я бе подминала, или й бе отделила челно място в колонките. Това ни накара да се замислим колко малко внимание отделяме на културно-историческото наследство, което се пази в земите ни, колко малко знаем за труда на археолозите и да си представим какво би станало, ако България развие културно-исторически туризъм. Така решихме и започвахме националната кампания за опазване на културно-историческо наслество "Чудесата на България".

Днес, когато археологията е водеща тема за всички медии, когато няма телевизия без специализирана рубрика за българските светини - исторически или духовни, когато културно-историческият туризъм е приоритет за партии, кабинети и цялата държава, тези думи сигурно звучат наивно, дори смешно. Но преди 7 години не беше така. Преди 7 години колегите дори ни обвиниха, че "изфабрикуваме" новини, защото "лятото е тежък закон за вестниците". И ни заклеймиха: "Мощни измислици".

Откакто съществуват, вестниците веселят народа с престрелките помежду си. Те нямат значение нито днес, нито тогава. Значение тогава имаше факта, че върху проф. Попконстантинов се изля помия. Мнозина в държавата не просто омаловажаваха откритието му, но и директно го отрекоха. Когато обаче Нешенъл джиографик направи филма си за него и мощите на Предтеча, когато излязоха лабораторните анализи, доказващи откритието, никой не му се извини.

Какво направихме от онзи момент до днес? Както казва проф. Николай Овчаров, който заедно с още десетки историци и археолози 7 години е част от кампанията "Чудесата на България", митарствахме. Митарствахме из държавата. Направихме над 50 дискусии. Не пред камерите на жълните павета, както напоследък е модерно да се правят медийните форуми, а в градовете: от малките Белоградчик, Враца, Мелник, Смолян, Димитровград, Ивайловград, Разград, Търговище, Велики Преслав до големите Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Пловдив, София...Къде ли не сме били. И навсякъде сме решили поне по един проблем.

Още в първата година на кампанията с благословията на Светия Синод организирахме през ноември всенародно поклонение пред мощите на Предтеча в катедралния храм "Св. Александър Невски". 7 дни денонощните опашки от хора не секваха. Над 500 000 българи от цялата страна се поклониха пред светия реликварий. Отправихме покана пред тогавашния премиер Бойко Борисов да заведе госта си Владимир Путин пред мощите. И когато това се случи, а снимката на Путин обиколи световния обмен, резултатът за Созопол, който пази мощите на Предтеча, не закъсня. Още на следващото лято градът отбеляза 7% ръст на руските туристи. Това пък даде 10 на сто ръст на местната икономика.

С дискусиите си начертахме над 20 културно-исторически маршрута, които днес туроператорите успешно предлагат на чуждите туристи.

Всяка година от 2011 до днес кампанията "Чудесата на България" на в. "Стандарт" организира национално електронно гласуване за избор на чудесата, с които се гордеем най-много и искаме държавата приоритетно да развива. Всяка година във вота участват над 1 милион българи. През 2012 г. тематичното гласуване бе за нови български обекти в ЮНЕСКО. Победителят в категория материално наследство бяха Белоградчишките скали и пещерата Магура. Днес документите за ЮНЕСКО на "Магурата" са готови, процедурата по вписването на пещерата в регистъра на световното наследство тече с пълна сила заедно с тази за Александровска гробница. За влизането й в ЮНЕСКО направихме специална дискусия в Хасково. Помогнахме за собствеността и документацията. А миналата година направихме втора дискусия, на която поискахме пряк път до гробницата. Получихме обещание и при смяната на властта след изборите, ще проверим изпълнява ли се.

Куклите от шума на малките майстори от Куртово конаре, които през 2012 г. станаха № 1 в категория "Нематериално наследство" влязоха в държавния протокол и рекламират България в кабинета на генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Чипровският килим и попадналите в топ 20 традици Сурва и Съборът в Копривщица, вече са в ЮНЕСКО.

С форумите си издействахме рекордни пари за разкопки. Непрекъснатите дискусии на "Стандарт" в страната доведоха до 4 пъти повече пари за археология през 2014 г. Тогава учените получиха 2,3 милиона лева, вместо традиционните 550 000, които се разпределят на траншове от по 5, 10 и 15 000 между всички обекти. Отделно издействахме предприятието "Провадия сол" да отпусне 15 000 лв. за най-стария град в Европа - Провадия Солницата. А миналата година накарахме властта да даде 55 000 лв. за разкопки и развитие на Глухите камъни. Бихме алармата за собствеността на обектите. Повечето от знаковите културно-исторически паметници са горски фонд. Помогнахме за собствеността на двореца на Симеон Велики и златната черква във Велики Преслав, миналата година издействахме документи и спасителен ремонт на Античната куполна гробница в Поморие.
Всяка година "Стандарт" прави спектакъл "Чудесата на България". През 2012 г. 5000 души пяха "моя страна, моя българия" в зала № 1 на НДК. Последваха специализирани телевизионни предавания в ТВ 7 и БНТ, които през годините привлякоха от 300 000 до 800 000 българи пред малкия екран.

В кампанията "Чудесата на България" "Стандарт" разви мащабна издателска програма. Направихме поредица от 18 книги за 18 от най-знаковите чудеса на България. Автори са най-големите български историци и археолози. Трета година допълваме и преиздаваме луксозният алманах "Чудесата на България" на български и английски език. Книгата стигна до Държавния департамент на САЩ, Държавната дума на Русия, президента на Азербайджан Илхам Алиев. Посланици на Чудесата станаха Сесилия Саркози, Брайън Адамс, Николай Расторгуев и "Любе", Ирина Бокова, първите дипломати на Китай, Турция, Полша.
През годините част от кампанията станаха природните чудеса на България, съкровищата, музеите, манастирите. В същоно време популяризираме спортните и научни чудеса на България. Разбира се - без нито една стотинка то държавата.
Как ще протече кампанията през 2107 г., когато "Стандарт" чества своя 25-годишен юбилей, както и какво направихме по градовете - ще ви разкажем в следващите дни.

 

12 големи награди

2011 г. "Черноризец Храбър" за най-успешна и резултатна медийна кампания в България

2011 г. Годишна награда „Асеневци" от Асоциация на българските туроператори и туристически агенти

2012 г. Златен чадър на медийния фестивал в Албена

2012 г. Златен медал от Балканската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за принос към развитието на културно-историческия туризъм на Балканите

2012 г. „Златен век" от Министерство на културата

2012 г. Плакет от президента на България Росен
Плевнелиев

2012 г. Почетен знак за заслуги към Националния исторически музей

2013 г. Златен медал от Балканската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за принос към развитието на културно-историческия туризъм на Балканите

2013 г. Почетен знак на Първомай за принос в
развитието на културно-историческия туризъм

2013 г. Номинация за годишната Награда на ООН за прозрачност, отчетност и отговорност

2014 г. Юбилейна награда от медийния фестивал в Албена

2014 г. Орден "Св. св. Кирил и Методий" – I степен за главния редактор на в. "Стандарт"
Славка Бозукова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай