Как да изгоним скуката на плажа

Как да изгоним скуката на плажа | StandartNews.com

Дайте камера на хлапето, за да ви е мирна главата

На море не се ходи само за да поплуваме и да хванем шоколадов загар. Плажът е огромна детска площадка, където хлапетата могат да играят различни игри и да научат повече за природата и за света около тях. Как да изгоним скуката на плажа? Ето и съветите на US психолозите.

Папараци

Дайте фотоапарат на детето си и му позволете да прави, каквото поиска. То ще разбере какво предпочита да снима и какво от случващото се на брега иска да улови с камерата. Обяснете, че не е хубаво да попада пясък върху апарата и че е добре той да се държи в калъфче. По-късно свалете снимките и оставете хлапето да подбере тези, които най-много харесва и да ги подреди в албум.

Приливи и отливи

Приливите и отливите, когато водата се отдръпва от сушата и отново приижда, е най-подходящото време за изучаване на морското дъно. Ако почивате в Гърция например, огледайте се за морски звезди, морски охлюви и други мекотели. Попитайте детето какво вижда на дъното, какво прави всяко от животните според него, как успяват да оцелеят въпреки вълните и да се задържат на мястото си. След това му обяснете, че морските звезди, например, имат специално покритие, което им позволява да се прикрепят към скали. Така то ще се научи да уважава животните, дори най-малките и беззащитни същества.

Колекционери

Вземете някоя непотребна кутия от вкъщи и я занесете на плажа. Сложете в нея пясък. Малчуганите могат да събират в нея миди и камъни, които им харесат, и по-късно да си играят с тях. Може да направите и разделение - едната кутия да е само за миди, а другата - за камъни.

Сръчни ръце

Накарайте хлапето да прави бижута под чадъра. Нуждаете се от малки симпатични мидички и цветни конци. Събирайте миди, които имат тънки дупчици, за да не се налага вие да ги пробивате. Прокарайте мидичките по дължината на конеца и завържете двата края. Освен че децата ще се научат да си направят сами бижу, ще могат и да оцветят мидите или да рисуват по-тях, за да стане огърлицата по-красива.

Песента на вълните

Запишете с телефона си звука, който издават вълните. Най-добре ще е да го направите преди буря, защото тогава морската вода е най-шумна. По-късно ще сте очаровани от музикалния шедьовър, а и е доказано, че този звук помага на децата да заспиват по-бързо.

Шах с пръчка

Размърдайте сивото си вещество! За да играете морски шах на плажа например, ви трябва мокър пясък. Нарисувайте с пръчка върху пясъка две вертикални линии и две хоризонтални, които ги пресичат. Единият участник запълва получените квадратчета със знака "О", а другият - с "Х". Победител е този, който пръв направи линия от три знака.

На лов

Поиграйте си на детективи! Дайте на детето си една кофичка и списък с неща, които трябва да открие на плажа, като миди, рапани, камъни, слънчеви очила и т.н. Може да направите задачата по-трудна, като му дадете и списък с неща, които трябва да открие, но не може да вземе със себе си, а само да ги снима.

Учете бебето да плува, полезно е

Да тръгнеш с бебе на море си е изпитание. Но за да се забавлявате и вие, и мъникът, освободете се от излишните страхове. Позволете на бебето да се радва на морето и басейните, препоръчват педиатрите. Уроците по плуване за малките са забавни, развиват тялото и помагат на мъника да се почувства по-сигурно, влизайки във водата само когато порасне.

Кога да започнете?

Зад океана някои курсове по плуване за бебета предлагат програма за мъници едва на 3 месеца. Други пък приемат бебетата чак когато навършат 6 месеца. Инструкторите твърдят, че когато бебето успява да задържа главичката си изправена, вече е готово за уроци в басейна. Обикновено това се случва към 3-ия или 4-ия месец.

Първите уроци

Ето на какво трябва да се научи бебето при първия досег с водата:
- Как да се потапя във водата и после да протяга ръка към ръба на басейна, да се хваща за него, за да не потъне
- Как да плува "кучешката", с ваша помощ, разбира се
- Когато са във водата и намокрят лицето си, бебетата свикват да контролират дишането си

Безопасност

За да сте сигурни, че мъникът е в безопасност във водата, спазвайте следните правила
- Винаги бъдете на една ръка разстояние от бебето си във водата и го наблюдавайте, без да се разсейвате
- Не разчитайте само на средствата за плуване - калъфки, плувки, пояс. Вие всъщност сте най-добрият спасителен пояс за вашата рожба
- Не потапяйте главата на детето под вода - рано му е да се гмурка

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай