Къде се намират приказните светове

Къде се намират приказните светове | StandartNews.com

На всеки понякога му се иска да избяга от реалността и да заживее поне за малко в приказен свят, където ще изпита съвсем нови емоции и ще преживее вълнуващи неща. А знаете ли, че можете да посетите измислените чудни светове от книгите и филмите не само във въображението си? Ето и как да стигнете до тях.

Нарния

Нарния се намира на задния отвор на дрешника ви. Поне така е във фентъзи поредицата за деца "Хрониките на Нарния" от северноирландския писател Клайв Стейпълс Луис. Там ще срещнете говорещи животни, фавни, джуджета, злата Бяла вещица и справедливия Аслан - голям говорещ лъв, крал на зверовете, който иска да свали от власт вещицата. Питате се как да стигнете до този вълшебен свят, ако във вашия гардероб не откривате портал към него? Оказва се, че е доста лесно. Всъщност авторът на поредицата се е вдъхновявал от природата на родната си Северна Ирландия, когато е създавал дивите цветя, говорещите животни, призрачните дворци и величествени красиви планини в Нарния. "Има такива пейзажи, най-вече във веригата планини Морн, които, погледнати под определена светлина, ми носят странно усещане - сякаш всеки момент там ще се появи някакво величествено гигантско животно", пише Луис в свое есе. "Когато в Графство Даун вали сняг, всеки момент очаквам да видя как преминават джуджета. Как искам да съм в свят, където такива неща съществуват!", описва той магията на Северна Ирландия. Нарния е страна с хълмист релеф, който на юг постепенно се променя в ниски планини. На север страната е покрита с гори, с изключение на блатистите райони. На изток граничи с Източния океан, на запад - с огромна планинска верига, на север с река Шрибъл, а на юг - с разделяща континента планинска верига.
Руините на замъка Дънлус са вдъхновение за замъка Cair Paravel в Нарния. Той е построен от Аслан и в него има 4 трона за младежите, които, с помощта на Аслан, успяват да победят злата вещица. Създателите на филмите от поредицата "Хрониките на Нарния" обаче решили, че Нова Зеландия е по-подходящ декор и затова повечето сцени от филмите са снимани там. Има и теории, че Нарния е кръстена на италианския град Нарни, чието латинско име всъщност е било Нарния (Narnia).

Невърленд

Вълшебната земя Невърленд (наричана още Небивалата земя) може да бъде посещавана само от деца, разбираме от книгата "Питър Пан" на Сър Джеймс Матю Бари. Е, не е нужно това да се приема съвсем буквално, може да откриете мястото и ако просто не сте загубили детското в себе си, ако обичате лудориите и приключенията, ако се все още можете да се смеете от сърце. В страната се влиза чрез ума и съзнанието, когато повярвате в доброто и чудесата, ще се озовете там. Ако и това ви се вижда трудно, значи трябва да си купите билет за Северна Австралия и по-специално - Куинсланд. През 19 век действително са наричали незаселените далечни региони в Австралия "Never Never Land". Смята се, че те са вдъхновили измислянето на Невърленд. Това е магична страна, където има феи, пирати, морски сирени, диви зверове, крокодили, фламинго. Децата там изживяват безброй приключения и най-важното - никога не порастват. Или може би по-правилно е да се каже, че те отказват да пораснат и Небивалата земя е символ на детството, безсмъртието и бягството.
Според други изследователи е възможно Невърленд да е копие на остров Мадагаскар заради разнообразието от животински свят там. Известно е, че на острова се срещат ендемични животни, т.е. такива, които не се срещат никъде другаде по света.
Любопитно е, че "Невърленд" се казваше имението на Майкъл Джексън в Санта Барбара, Калифорния. В него има редица екстри, сред които мини жп гара, театър и блъскащи се колички, които са част от увеселителен парк. Имението беше затворено през 2003 г. и обискирано от полицаи. Това се наложи заради обвинението, че там поп певецът извършва блудства с деца. След 2005 година, когато беше официално оправдан, Майкъл Джексън се дистанцира от имението и до края на живота си не го посети.

Земята Оз

Дороти Гейл живее с леля си и чичо си във ферма в Канзас. За нещастие (или пък не), фермата е връхлетяна от разрушително торнадо, което отнася Дороти, къщата и кучето й във вълшебната страна Оз. Не е нужно да чакате и тук да има торнадо, за да посетите приказното място. Оз е разделена на 4 територии със столица Емералд Сити в средата. Изследователите виждат в Оз различни територии на САЩ, а за столицата има няколко версии - тя е Сидни, Чикаго или Дубай. Когато е бил малък, авторът на книгата "Вълшебникът от Оз" - Лиман Франк Баум, е прекарвал летата си в Холънд, Мичиган. Там имало странна сграда, подобна на замък, която му направила впечатление и може Оз да символизира именно тази сграда. Други критици свързват земята Оз с Австралия. Едно време за по-кратко са наричали Австралия (Australia) само с първите три букви - Aus, което с английско произношение звучи като "Оз". Във вълшебната страна може да видите летящи маймуни и ниви с мак, които могат да причинят кома, роботи, вещици, магьосници, обувки- убийци, говорещи лъвове, дракони и какво ли още не.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай