К. Пенчев: Във ВСС да няма такива, които са го съсипали

К. Пенчев: Във ВСС да няма такива, които са го съсипали | StandartNews.com

София. Ще бъде нелепо, ако хората, които активно изградиха и съсипаха тази съдебна система, бъдат избрани в новия Висш съдебен съвет, за да я променят, заяви омбудсманът и бивш председател на ВАС Константин Пенчев пред Дарик.

„Не може хора, които активно изградиха тази съдебна система, която всички ние така желаем да променим и трансформираме, не може те отново да бъдат номинирани да участват в промяната. Това казвам, имена няма да споменавам", каза Пенчев. „Надявам се тези, които съсипаха съдебната система, да не бъдат избрани да я оправят, защото би било наистина нелепо", подчерта той.

Пенчев поздрави Народното събрание за прозрачната процедура на изслушване на кандидатите за новия съдебен съвет от парламентарната квота. По думите му след тази стъпка, което и да е следващото мнозинство, трудно би върнало тайните номинации и тайния избор на ВСС.

Номинирането на кандидатите е било претупано, смята бившият шеф на ВАС. „За мен точно толкова ясно, колкото е изборът, трябва да бъде и номинирането, тоест да има възможност повече млади хора да се кандидатират, защото това беше идеята", каза той.

По думите му в момента продължава да бъде несигурно и неясно бъдещето на членовете на ВСС след края на мандата - дали ще се развиват. По неговото мнение много млади хора не са били мотивирани да се кандидатират за разлика от много хора в предпенсионна възраст, които няма какво да губят, а напротив - ще спечелят някоя и друга година извън пенсионната възраст.

Пенчев оцени, че настоящият ВСС не е свършил много работи, но Пенчев е категоричен, че нито главният прокурор, нито ВСС, които и да са те, няма да реформират съдебната система, защото това е акт, който трябва да бъде под ръководството на политиците. „Стига с тези митове, че съдебната власт може да се реформира сама. Нито може, нито й е работа. Политиците са тези, които трябва да кажат: такава ще бъде Конституцията, такъв ще бъде законът. Непрестанно се говори: той новият ВСС ще оправи всичко. Няма какво да оправи", смята бившият председател на Върховния административен съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай