Извоювахме бъдеще за училище на 4 века

Извоювахме бъдеще за училище на 4 века | StandartNews.com

МОН отпусна 70 000 лв. за ремонта на школото от 1624 г.

И Чипровци дочака чудото благодарение на "Възкреси доброто". ОУ "Петър Парчевич" получи от просветното министерство недостигащите 70 000 лв., за да бъде съфинансиран проект на общината за цялостно обновление на школската сграда. Цялата му стойност е близо половин милион, спечелени от Европейския фонд за енергийна ефективност.

Чест е да помогнеш на училище като това в Чипровци и да му дадеш шанс за бъдеще. Защото то има уникална история. Отворено е през 1624 г. и е първото светско училище у нас. Създал го е родолюбецът Илия Маринов, изучил се в Климентинския колеж и Римския университет. Назначен е за епископ на Софийската католическа епархия, но най-напред се заема да създаде училище в своя роден град. Иска да даде грамотност и знания на българските деца, затова въвежда светски предмети, а обучението става задължително. Близо 3 десетилетия в светското школо учителства друг буден чипровчанин - Иван Лилов.
Училището има своите забележителни възпитаници. През ХVII век Петър Парчевич, чието име то носи от 1945 г., е посрещан като респектиращ мисионер в половината кралски европейски дворове. Приживе е признат за голям дипломат, без зад себе си да има държава. Друг възпитаник на училището - Филип Станиславов, става преводач в двореца на папата, оценен не само заради знаенето на 5-6 езика, но и заради своята богата култура, интуиция и такт. Петър Богдан, също преминал през училището, пише "История на България" 100 г. преди Паисиевата "История славяноболгарская".

Училището е имало собствени сгради от 1865-а, 1886-а, 1942-а. Сегашната - един красив за времето си четириетажен комплекс, е построена през 1976 г. Половин век след това тя се нуждае от основен ремонт и модернизиране. Проектът на общината предвижда да бъде поправен основно покривът, сменена дограмата и санирана фасадата. Ще бъде подменена и отоплителната инсталация, която сега работи със скъпото течно гориво. Предвижда се ремонтът да започне в края на настоящата учебна година и да завърши в началото на следващата. Като потвърждение на думите на патрона Петър Парчевич: "Мъдрият трябва да преценява мъдро не само миналото и настоящето, но и бъдещето...".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай