Изплащат майските пенсии по-рано

Изплащат майските пенсии по-рано | StandartNews.com

Изплащането на майските пенсии ще започне още от 5 май, четвъртък, съобщиха от НОИ. Причината е струпването на няколко празнични и почивни дни по Гергьовден - 6, 7 и 8 май, съответно петък, събота и неделя. Преводите на сумите за майските пенсии по сметки на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат извършени още на 5 май.

За изплащането на парите за старост чрез пощенските станции ще бъде изготвен график и предварително обявен във всяка пощенска станция. Последната дата на превеждането на пенсиите ще е 20 май. Около 60% от българските пенсионери получиха великденски добавки от 40 лв. Те бяха преведени заедно с парите за старост за април. За целта от държавния бюджет бяха отделени 50 млн. лв. Добавка получиха хората, чиито пенсии са под 286 лв., колкото е линията на бедност.

От 1 юли пък ще се направи индексация на всички пенсии с 2.6%. Средно това е около 7 лв. отгоре. Процентът на осъвременяване на парите за старост е изчислен на базата на инфлацията през м.г. и ръста на средния осигурителен доход. От НОИ са изчислили, че по-високите пенсии ще увеличи разходите за тях с по 20 млн. лв. на месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай