Изпълнителят на пътя Разград-Търговище ясен до дни

Изпълнителят на пътя Разград-Търговище ясен до дни | StandartNews.com

До дни ще бъде избран изпълнителят на ремонта на пътя Разград-Търговище, след което в кратки срокове ще бъде сключен договорът и ще започнат строителните работи. Това съобщи на дискусията "Да! на българската икономика", която се провежда в Разград зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. По думите му регионалното министерство поставя акцент и върху реновирането на малките пътища в страната.

"Ще променим методиката за финансиране от републиканския бюджет на рехабилитацията на второкласните и третокласните пътища, защото не трябва да допускаме обезлюдяването на малките населени места и концентрирането на населението в големите градове", посочи Нанков.

До края на годината вече е осигурено финансирането за ремонт на два пътя в община Исперих, посочи той. Със средства от ОП "Регионално развитие" предстои да бъде благоустроен жилищен комплекс "Орел" в Разград. По първоначална оценка строителните работи ще възлязат на 6 милиона лева плюс 9,6 милиона лева са осигурени за саниране на 90 % от училищата в общината. Със средства от бюджета на МРРБ пък ще бъде обновена уличната мрежа в града и наред с това и подменена ВиК-инфраструктурата.

Търсим възможности за осъвременяване на автомобилния парк на училищата в Разградска област, заяви по време на дискусията зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Той съобщи, че до края на месеца ще бъдат предоставени 6 нови автобуса за извозването на ученици в областта.

Преди участието си в дискусията "Да! на българската икономика", организирана от вестник "Стандарт" и КРИБ, Стаматов бе на среща с училищните директори на областта, пред които е представил възможностите на новата схема по оперативната програма "Наука и образование" "Твоят час" на стойност 140 милиона лева. "На тази среща призовах училищните директори да бъдат по-активни в представянето на проекти за модернизиране на извънкласни дейности с цел неотпадането на деца от училищния процес", посочи Стаматов.

Пред бизнеса в града по време на дискусията "Да! на българската икономика" той обеща да организира среща между експерти на Министерството на образованието и науката, общинското ръководство и местните фирми за обсъждане на важните специалности в средното образование, които са необходими за местната икономика. За да може да се формират паралелки за професионално обучение с оптималния брой ученици, така че да е икономически изгодно за гимназиите, Стаматов предложи на общината и местния бизнес сформирането на паралелка, в която се профилира с повече от една специалност.

Проект на наредба за насърчаване на инвестициите от общинско значение предостави шефът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев на кмета на Разград д-р Валентин Василев. Готови сме да съдействаме с методологична помощ за приемането и изпълнението на тази наредба така че инвеститорите да получат подкрепа от местната власт за осъществяване на конкретни свои проекти в областта, заяви Стамен Янев. Кметът на града д-р Валентин Василев обеща още на следващата сесия на общинския съвет документът да бъде разгледан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай