Измамени туристи си чакат парите 5 години

Измамени туристи си чакат парите 5 години  | StandartNews.com

Делото за 180 000 лева още не е влязло в съда

Вече пет години 173-ма ужилени от туристическа фирма не могат да си върнат парите. Софийски градски съд неколкократно връща обвинителния акт и не допуска делото да започне. Измамените - повечето пенсионери, губят надежда, че ще получат поне морално удовлетворение от възтържествуване на справедливостта.

Една от най-големите измами с туристически екскурзии у нас се случва през май 2011 г. Ден преди да заминат на едноседмична почивка в Палма де Майорка, пишман туристите разбират, че воаяжът се проваля, а парите ги няма. Нито един от ужилените обаче не притежава официален документ от туроператора "Запрянов травел" за платените 730 лв. Парите са събирани от посредничката Виолета Илиева срещу хвърчащи листчета. Пред разследващите тя обвинява собственика на фирмата, че е присвоил парите. Той пък твърди, че Илиева му е предала само 34 000 лв., които ще върне. Досъдебното производство срещу двамата започва през май 2011 г. Срещу Илиева е заведена и колективна жалба за присвояване на над 180 000 лв.

Първият обвинителен акт влиза в съда чак през януари 2013 г., но съдията го връща в прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. Две години по-късно през август 2015 г. съдът за втори път прекратява и връща делото. "Кой допуска тези нарушения? Защо не се потърси отговорност от прокурори и съдии, които бавят с години дела въпреки явното престъпление", негодува Катерина Георгиева, една от измамените туристки. Според нея не е случайно, че разпорежданията за прекратяване на делото са взети и двата пъти от един и същ съдия - Таня Маринова. В същото време необезпокоявани и "Запрянов травел", и Илиева продължават да организират екскурзии. Ако се наложи, ще си търсим правата в Европейския съд, заканват се ужилените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай
1 Коментара
Роза Иванова
преди 4 дни

Част от ужилените вече са покойници. Запрянов продължава и до днес дейността си. Нито е върнал парите на хората, нито е осъден. Така е в България - крадци и разбойници вършеят безнаказано.

Откажи