Избягваме тапите през Петрохан и Подбалканския

Избягваме тапите през Петрохан и Подбалканския | StandartNews.com

Усилени ремонти на магистрали и улици започват през септември. Работата по "Хемус" вече стартира. Ремонтите по "Тракия" бяха отсрочени със седмица и тръгват в понеделник. Асфалтират се ключови булеварди в големите градове, както и улици в селата.

Отварят ленти за движение в зависимост от трафика

Обновяват над 30 км от "Хемус", на 7-и стартира и работата по аутобана до Бургас

В края на лятото стартират отново ремонтите на двете магистрали към морето. Работата по "Хемус" вече започна. В отсечката на пътя между Шумен и Варна се ремонтират близо 30 километра. Първият участък, по който стартира работата, е по 7 км от дясното платно на магистралата с пътен възел "Каспичан". По време на ремонтните дейности в този участък движението ще се осъществява двупосочно в лявото платно в посока Шумен.

Има възможност за преминаване и по алтернативен маршрут по първокласния път Каспичан - Нови пазар - Ветрино. Общо в Шуменска област ще бъдат обновени 18 км от магистралата, във Варненска област -12 км. Освен това по аутобана продължават и ремонтите на още няколко съоръжения. В ход е и обновяването на двата виадукта "Елешница" и "Бебреш", както и на съоръженията между тунелите "Ечемишка" и "Топли дол". За да не пречат ремонтите, от пътната агенция са въвели реверсивно движение.

Така хората, които в петък напускат столицата, имат възможност да се движат в две ленти, а насрещният трафик в една. Докато в неделя, когато засиленият трафик е в обратна посока, две от трите ленти са за движение към столицата. От ведомството припомниха и че освен по магистрала "Хемус" пътуващите към и от Враца, Монтана и Видин могат да ползват второкласния път София - "Петрохан" - Берковица - Благово - Монтана - Лом. За пътуващите от и към Бургас по магистрала "Тракия" ремонтите бяха отсрочени с една седмица и ще стартират на 7 септември.

Ще се работи за обновяване на лявото платно на моста при 9-ти километър на магистралата. Ще се обновява и дясното платно на моста над река Тополница, който е на 77-и километър от София в посока Бургас. Предвидено е и да се поправят най-лошите в момента отсечки от трасето - между 75-и и 81-ви километър, както и един километър в дясното платно на пътен възел "Пазарджик" при 90-и километър. До края на строителния сезон ще е готов и виадуктът при 67-и километър на АМ "Тракия", на който се изгражда изцяло нова връхна конструкция. От пътната агенция посочват на водачите, които не искат да се движат по-бавно по магистралата, че има и алтернативно трасе. Това е първокласният подбалкански път София - Пирдоп - Карлово - Бургас. Пътуващите към Пазарджик може да ползват и път I-8 в отсечката след Ихтиман.

Нови булеварди под тепетата

Ключови булеварди под тепетата ще бъдат ремонтирани в края на лятото и през есента.
Преди дни бе направена символична първа копка на обръщалото на бул. "България", с което стартира преасфалтирането на важни пътни артерии в града. Ремонтите включват премахване на съществуващата настилка, преасфалтиране с битумизиран трошен камък, полагане на армираща мрежа със стъклени нишки и преасфалтиране с асфалтобетон. Ще бъде направена и тротоарна настилка с нови вибропресовани плочи. Предвижда се да бъде изградено и ново улично осветление.


Работата по отсечката, която е и входна артерия на Пловдив, цели подобряване на настилката, подобряване безопасността на движение и по-добро отводняване на пътното платно. След приключване на ремонта по бул. "България" община Пловдив започва преасфалтиране на част от ул. "Роговско шосе". До края на тази седмица се очаква да приключат ремонтните дейности по ул. "Патриарх Евтимий" - от бул. "Цар Борис III Обединител" до ул. "Отец Паисий" и ул. "Еню Марков".

Затварят частично
улици във Варна

Източното платно на бул. "Ян Хунияди" във Варна, в участъка от бул. "Сливница" до бул. "Трети март", ще бъде затворено от понеделник заради ремонт. Движението ще се извършва двупосочно в другото платно, съобщиха от общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване". Няма да има промяна в маршрута на градския транспорт, всички автобусни спирки ще бъдат обслужвани, успокоиха от общината.


Заради ремонти част от жителита на морската столица останаха без вода вчера. Причината да бъдат на сухо бе планово спиране поради реконструкция на съществуващи водопроводи.

Асфалтират
12 села в
Благоевград

Дванадесет села в Благоевград ще имат нов асфалт. За ремонта са предвидени 124 198 лева.
С тези средства ще бъдат обновени настилките в селата Дъбрава, на ул. "Васил Левски" в Бело поле, подходът за промишлената зона в селото. Ще се ремонтират и пътищатае в Зелен дол, Еленово, Делвино, Покровник, Долно Българчево, Бучино, Клисура, Дренково и Селище. 140-метровата улица за махала "Тунтева" в село Логодаж също ще бъде обновена. Асфалтово изравняване ще получат и улиците "Васил Левски" в Бело поле, "Илинден" в Рилци и ул. "Христо Ботев" в село Церово.

Столицата разкопана
и след 15 септември

Довършват част от улиците, оправят мостове и релси

Столична община продължава ремонтите с пълна пара и след 15 септември. През лятото в София бяха обновени част от основните пътни артерии. Реконструкциите продължават и през есента, макар и по-малко на брой. Предстоящите допълнителни и довършителни работи по централните столични булеварди допълнително ще изнервят шофьорите предвид очакващия се засилен трафик в града след старта на учебната година. Тогава ще тръгне ремонтът по мостовете на бул. "Владимир Вазов". Реконструкцията трябваше да започне по-рано, но се забави заради обжалване на процедурата по избор на изпълнител. Ще се извършват и довършителни работи по бул. "Цариградско шосе", който от април досега бе изцяло обновен в участъка от Околовръстното шосе до бул. "Ал. Малинов" и от Четвърти километър до "Алея Яворов". Предстои да се довърши реконструкцията по локалните платна, поради което не се очакват сериозни задръствания в това направление. При подходящи условия на времето ще продължи ремонтът на бул. "Витоша" - до входа на Южния парк. Там вече са подменени релсите между ул. "Гургулят" до ул. "Пенчо Славейков". След първия учебен ден се очаква да започне работата и по продължението на ул. "Обиколна" в кв. "Дружба". Част от нея беше изградена от "Метрополитен". Строителството на другата се бави заради неприключили отчуждителни процедури. В момента се изграждал и тунел, който да свърже "Дружба" и "Цариградски комплекс" със станцията на метрото при Интер Експо Център.

Отпушват Северната тангента

Споразумение със собствениците на земи в района на Северната тангента предвижда решение на правителството от тази седмица. С него се възлага на АПИ да влезе в преговори със стопаните, които са обжалвали размера на определеното парично обезщетение или нямат влезли в сила съдебни актове. Имотите бяха отчуждени през 2013 г., но повечето от собствениците им не приеха определената цена, което поставя под риск изпълнението на проекта, чийто срок на завършване е 31 октомври 2015 г. Изграждането на тангентата ще реши проблема с тесния участък на Околовръството шосе в северната част на столицата. Отсечката е с обща дължина от 16,5 км и преминава през землищата на Требич, Илиянци, Бенковски, Малашевци, Орландовци и Враждебна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай