Ивелина Василева: Бетонът на "Корал" е излят върху сиви дюни

Ивелина Василева: Бетонът на "Корал" е излят върху сиви дюни | StandartNews.com

Бетонът, излят на къмпинг Юг е върху дюни, заяви в Бургас министърът на екологията Ивелина Василева. Започналото строителство ще бъде окончателно спряно, а бетонът трябва да бъде премахнат незабавно. Проверката, извършена миналата седмица от експерти на БАН установила, че в парцела на инвеститора ИФ "Фаворит" има сиви дюни, въпреки, че те не са били отбелязани на кадастралните карти. Окончателният доклад със съответните заключения по случая вече е готов.

"Днес ще бъдат оповестени резултатите от проверката на двете министерства. Установено е наличие на сиви дюни в района, където е стартирало строителството. Строежът е спрян. Ще бъде изпратена препоръка към кмета на община Царево за премахването на бетона", каза министър Василева.

Във фирмата-инвеститор научиха от медиите за резултатите от проверката. "Никой не ни е информирал, че са открити дюни в имота ни, нямаме и никакви предписания до този момент. Изненадан съм как изведнъж се появиха дюни, при положение, че си извадихме всички необходими документи и спазихме всички изисквания на закона. Сега не ни остава нищо друго освен да си търсим правата. Ще се консултираме с юристи и вероятно ще оспорваме наличието на дюни. По логиката, която ни изтъкват, означава, че в нашето положение е и целият курорт Лозенец, защото той е върху пясък. Хората като копаят основи там вадят пясък и си го бъркат в бетона после. И какво - ще обявят цялото селище за незаконно ли", коментира управителят на ИФ "Фаворит" Стамо Стамов.

Инспекторатът към Министерството на околната среда и водите пък е започнал проверка по случая с незаконното строителство в Синеморец. Градежът се оказа в частен имот, но в границите на природен парк Странджа.

"Казусът е много комплициран, започнал е още през 2004 год. Надявам се да се разбере кой и кога е сбъркал", коментира в Бургас министър Василева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай