Ивайло Калфин: Програмата за предпенсионна заетост не работи

Ивайло Калфин: Програмата за предпенсионна заетост не работи | StandartNews.com

Само 29 българи се са възползвали до момента от програмата за заетост в предпенсионна възраст, която подпомага хората над 50, останали без препитание да си намерят нова работа, за да трупат стаж и точки за пенсия. Това призна в Разград вицепремиерът Ивайло Калфин след среща с ръководителите на звена от системата на социалното министерство в региона.
Ясно е, че схемата която действа от години е слабо ефективна и на практика не работи. Досега програмата , която се субсидира на 100% от държавата бе насочена изцяло към публичния сектор. Тя предвиждаше безработни в предпенсионна възраст, на които не достигат 2 години стаж, да могат да отработят нужното им време за да получат пенсия. Явно ограниченията и възможностите за създаването на работни места в бюджетните звена са били доста малки, щом обхватът е толкова незначителен, коментира Калфин.

Социалният министър обясни, че МТСП ще разработи и предложи нов модел за заетост на останалите без работа хора в последните години на трудовия им живот. Ще се създаде възможност работни места по тази програма да се създават в частния сектор, като фирмите, наели хора пред пенсия ще получават облекчения и стимули.


Друга програма, за насърчаване на земеделските производители да наемат безработни ще се бори с миграцията в депресивните райони. Социалното министерство ще бърза тя да влезе в действие още догодина, защото обезлюдяването в много региони върви с високи темпове, призна Калфин. На срещата в Разград той научил че децата в община Самуил са намалели с 10% само за една година. Миналата година МТСП е начислявало детски надбавки за 1 100 непълнолетни там, а тази година броят на подпомаганите деца е 1000, сочи статистиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай