Ива с опасния чар

Ива с опасния чар  | StandartNews.com

Тя може да танцува рап на токчета, но не оцеля във властта

Тя стана популярна преди три години в състезанието "Умна и красива" в "Шоуто на Слави". 27-годишната тогава Ива Йорданова от София впечатли всички с професионалната си биография и с еротичния танц на високи токчета. Разказа, че е учила в колежа Бъркли в Ню Йорк, но й се наложило да се върне в България: "Компанията, за която работех след дипломирането си, не ми подаде документите за нова работна виза навреме и загубих правата си да пребивавам в Щатите." Тогава Ива сподели, че искала да работи в ООН, където е стажувала няколко пъти. А на теста за IQ изкарала цели 143 точки. Ива каза, че не иска да е желана заради визията си, но събра очите на комисията с провокативен хип-хоп. Дори премиерът Георги Близнашки, оказа се, е останал впечатлен от танца на Ива. Когато трябваше да обяснява избора на Йорданова за зам.-председател на Държавната агенция за българите в чужбина(ДАБЧ), Близнашки каза, че тя е млада амбициозна жена, която се бори за признание.

Премиерът не видя нищо лошо, че Ива е участвала в шоу, даже добави, че е показала способности, които са му направили добро впечатление. А за Ива танцът е хоби. Прави го от 5-годишна. Веднага след завръщането си от САЩ отваря у нас своя танцова школа, в която преподава салса и хип-хоп на токчета. Йорданова наистина има завиден бекраунд. Тя е бакалавър по бизнес администрация, специалност международен бизнес, от колежа "Бъркли" в САЩ, после магистърска степен по национална сигурност от Военна академия "Г. С. Раковски". Работила е в Hewlett-Packard и Pfizer като специалист по управление на бизнес процеси. Била е на стаж в отдел "Публична информация" на ООН в Ню Йорк, както и в Световната бизнес коалиция за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Създател е на Клуба на ООН в Бъркли, член е на Младежкия борд на Millennium Promise, организацията на Джефри Сакс за борба с бедността. До август 2013 г. е била председател на Контролния съвет на ПП "Движение България на гражданите". Като мотив да влезе в партията тя се пошегува публично: "Защото баба ми има в спалнята си снимка на Бойко Борисов и е крайно време това да се промени".

През цялото време, на Ива й се е налагало да обяснява, че не го дължи само на красотата си. Преди да бъде назначена за зам.-председател на ДАБЧ, Йорданова беше съветник в политическия кабинет на вицепремиера Илияна Цанова.
Назначението в агенцията обаче срещна отпор сред българите, живеещи в чужбина. Йорданова беше ръководител на екипа, реализирал платформа за комуникация с тях чрез социалните мрежи, която стартира в навечерието на парламентарните избори. "Чрез кампанията бяха достигнати над 300 000 наши сънародници зад граница, както и над 2 500 Фейсбук групи на българи в чужбина", обявиха от Министерския съвет. Много българи зад граница обаче бурно отрекоха тя да има заслуги за организацията на предсрочните парламентарни избори и изразиха възмущението си от "непрозрачното назначение" на Йорданова.

За капак повечето медии наблегнаха, че Ива е гадже на един от лидера на СДС

Божидар Лукарски. Двамата живеят заедно, а той призна, че заради любовта си към нея е в развод. "Аз лично не мога да се влюбя в тъп мъж", обясни Ива, когато участваше в "Умна и красива".

В крайна сметка хубавицата подаде оставка. И обясни в писмо, изпратено до медиите, защо го прави. "Подавам оставка, защото вярвам, че притежавам образованието, качествата, квалификациите и опита, които заеманият от мен до днес пост изискват. И тъй като желая всички съмнения за моето назначение да бъдат премахнати, настоявам за публичен конкурс, на който ще се явя, проведен пред журналисти и предаван на живо по интернет. За да чуят всички, изказали противоречиви мнения за моите способности, отговорите ми, свързани с целите и визията за развитие на ДАБЧ. И съм сигурна, че тогава всички притеснения за моите компетентност и опит ще отпаднат", заяви Йорданова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай