Истинското лято започва от 15 юли

Истинското лято започва от 15 юли | StandartNews.com

Туристическият сезон не е заплашен от времето, казва климатологът доц. д-р Георги Рачев

- Доц. Рачев, вашите прогнози за хладен и дъждовен май се сбъднаха. На какво се дължи голямото количество дъжд, което падна?
- Факт е, че валежите са повече, но веднага ще припомня, че миналата година точно през май една такава буря отнесе покривите на 20 къщи в Симеоновград. Ние ставаме все по-чувствителни към времето поради простата причина, че нашият живот е много динамичен, че повечето хора се занимават със земеделие, а това е индустрия под открито небе и има вероятност да се случат всички тези опасни метеорологични, а в многогодишен план - и климатични явления. Затова и толкова чувствително се отнасяме към всяко едно отклонение от средното - искаме ако може, сутринта да превали, после да грее слънце, сутринта пак да превали.
- Какво време ни очаква през юни?
- Юни ще запази тенденцията от май с топло време и сериозна неустойчивост на атмосферата в следобедните часове. Първата десетдневка на месеца ще бъде с тази тенденция. По-нататък времето ще запази характера си, но вече все по-рядко ще вали, ще бъде значително по-топло. Очакваме юни да бъде с много слънце и в следобедните часове с развитието на купеста облачност. Нормални валежи, може би малко повече, което не трябва да плаши хората, и температура, която е в нормата. През юни ни очаква нормално топло и нормално влажно време.
- Да стягаме ли куфарите за море през юли?
- Почти всички големи метеорологични центрове очертават тенденцията за топъл и сух юли.
- Родни специалисти обаче прогнозираха, че ни чака влажно и дъждовно лято. Според други ще имаме тропично лято, ужасни горещини на Балканите. Доколко са верни двете прогнози?
- Веднага искам да припомня на читателите, че през август месец м.г. коментирах за ужасно, ама страшно студената зима, която очаква цяла Европа, в частност Балканския полуостров. Зимата в Европа обаче си беше нормална, а пък на Балканския полуостров зимата беше ужасно топла. Февруари надвиши средната месечна норма с повече от 5-6 градуса. Така че тези крайности за ужасно студено време много трудно се осъществяват.

Очаква ни едно нормално, топло и с нормални валежи

лято. Това не значи, че по време на самото лято няма да има някой друг студен ден, няколко горещи вълни, които могат да продължат 4-5 дни, дори седмица, и че температурите няма да стигнат 35 градуса. Ами че то няма да е лято, ако не е с такива температури. В някои дни могат да стигнат и до 40 градуса.
- Имаше и стряскаща прогноза за 46-47 градуса през лятото. Възможно ли е това да стане реалност?
- Това е просто фантазия или хубав сън за някои хора, защото абсолютната максимална температура в България е 45 градуса. Много, много трудно се доближава до нея. Ако стигне 40 градуса в някой ден и даже няколко над тази стойност, това не е нещо фантастично, а е нормално за нашия български климат. Имало е такива горещини преди, ще ги има и сега. Да не забравим да върнем читателите през 2012 г. Ужасно топло лято. Тук вече думата "ужасно" напълно отговаря на действителността. Най-топлият юни, най-топлият юли, най-топлият август за всички времена. Софиянци в продължение на 30 дни се събуждаха при минимална температура 20-21 градуса, а обедните температури твърдо надминаваха 34-35 градуса. Това е вече наистина много горещо и продължително, неспецифично за България лято. Но се случва понякога. Само преди две години лятото беше много дъждовно. 20 български граждани загубиха живота си от наводнение. Това е неестественото лято. Това е климатът на България. Той има възможност да бъде и в едната, и в другата посока. За това лято поне индикации за ужасно топло или ужасно дъждовно лято не се очакват.
- Факт е обаче, че последните 5 г. са много по-топли от обичайното...
- Климатът се променя, никога не е бил стационарен. В близките 15 години гарантирам, че банани по софийските, дори по пловдивските улици няма да има. Гарантирам.
- Ще има ли типичните за лятото градушки?

Май и юни са типичните месеци, през които има градушки

Най-много са през май и първата половина на юни месец. Нормално е да очакваме градушки, и то особено в тези райони, които са "чувствителни" към тях - района от Видин докъм Плевен, Ловеч, цялата Горнотракийска низина. Всичко ще зависи от това доколко бързо ще се затопли във височина тази въздушна маса, която в момента обхваща почти цяла Източна Европа, а това е остатък от зимата и се случва всяка година. Колкото повече навлизаме в разгара на лятото, а типичното лято трябва да го очакваме откъм 15 юли - такова, каквото го познаваме, толкова по ще отслабват тези процеси. Тогава става доста топло и дори да има купесто-дъждовна облачност, вероятността от градушки рязко намалява, защото тези ледени топчета се стопяват в по-топлия въздух, който е под облака.
- Да очакваме ли и гръмотевични бури?
- Да. Миналата година на 15 август двама души загинаха, поразени от мълния в Априлци. Преди това загина едно овчарче, пострадаха двама авиотехници на бургаското летище. Хората трябва да знаят две важни неща - ако светкавицата, която виждат те, е вътре в облака, между облаците, опасността за тях е почти нулева.

Ако виждат светкавица, насочена от облака към земята

няколко хиляди пъти се увеличава шансът да пострадат. В никакъв случай да не стоят под самотно дърво и да не остават до прозореца, ако са вкъщи. Първата им работа е веднага да си изключат джиесема.
- Появиха се публикации как американците влияят върху климата чрез програмата Хаарп, как руснаците с подобна система, с която изследват полярните сияния, можели да командват времето. Възможно ли е наистина това?
- Ако беше така, най-високотехнологичният и развит щат Калифорния в САЩ нямаше да страда от суша. Четвърта година те нямат вода. На американеца му е забранено да си полее тревата. И за тях това е голям тормоз. През 2010 г. половин Русия изгоря в невероятни жеги. Запалиха се торфищата, горя в продължение на месеци, имаше смог. Като толкова много знаят, щяха да оправят тези неща. Така че това с управлението на климата просто са вредни безумия, които не почиват на никакви реални факти.
- Докога продължава лятото в България?
- Доста дълго е, макар че от климатична гледна точка нещата са ясни. Пролетта си е през месеците март, април, май, лятото - юни, юли и август. Ако се смятат температури от порядъка до 25 градуса, лятото продължава от края на май и до средата на септември. В някои години лятото продължава дори до края на септември. Слънцето вече започва да топли по-меко.
- Да смятаме ли, че туристическият сезон през тази година няма да бъде заплашен от провал?
- Не смятам, че туристическият сезон ще бъде заплашен по никакъв начин от времето. По-скоро могат да му повлияят външни фактори - мигранти, нестабилност на международната политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай