Истинските истории зад символите на Halloween

Истинските истории зад символите на Halloween | StandartNews.com

Halloween води началото си от келтския езически ритуал Сауин (Samhain) и съвпада с честването на католическия ден на Вси Светии. Празникът се чества на 31 октомври и е най-популярен във Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Въпреки това той става хит на все повече места и дори у нас може да видите много маскирани в празничната нощ. Ето и какви са истинските истории зад някои от най-известните символи на Halloween.

Оранжево и черно

Оранжевото и черното са цветовете, които най-често могат да бъдат забелязани в украсата за Halloween. Навсякъде има големи оранжеви тикви и стряскащи черни създания - прилепи, паяци, вещици. Изборът на тези цветове не е случаен. Всъщност това не са цветовете на страха и ужаса, а просто цветовете на есента и застудяването. С настъпването на есента листата от зелени стават оранжеви, тъмножълти и кафяви, а и по това време тиквите вече са узрели напълно и са идеални за консумиране. Келтите са смятали, че на 31 октомври официално става и преминаването от лятното към зимното време - дните стават по-къси, стъмва се по-рано, тоест през по-голямата част от денонощието вече навън е тъмно или черно.

Паяци

Във всички филми за Halloween и в сериалите с епизоди, посветени на празника, ще забележите, че паяците, с оплетени около себе си мрежи, са неизменна част от украсата. Не може да има истинско Halloween парти без страховитите насекоми, като често дори се правят сандвичи в подобна форма. Но и тук историята не е зловеща. Паяците се свързват с течението на времето, прогресът и съдбата. Те плетат мрежи, а самата мрежа е като символ на кръговрата на живота, от който не можеш да се измъкнеш. Колкото по-голяма е, толкова повече неща си успял да постигнеш ("оплетеш") сам, дори да е било трудно. Много често в тези мрежи влизат дребни буболечки, с които паякът се храни - това може да се приеме като наградите, които човек получава за своя труд. Обикновено паяците избират да правят по-големи мрежи в изоставени, порутени къщи. Тоест човек може да започне от нулата, от дъното и точно така има шансове за по-голям успех.

Прилепи

За прилепите има няколко тълкувания. Едното отново се свързва с това, че лятото и слънчевите дни приключват и идва ред на мрачното време и тъмните създания. Другото е повече в стила на празника. Древна легенда гласи, че вампирите можели да се превръщат в прилепи, които се хранят с кръв. Знае се, че на празника излизат всякакви страшни същества, но вампирите имат начин да се прикриват чрез прилепите.

Черни котки и вещици

Смятало се е, че 31 октомври поставя края на събирането на реколтата, но и в същото време, че в нощта на празника земята и небето се разтварят. Това е единственият ден, в който има връзка между живите и мъртвите и мъртвите са отново на Земята. И то не под каква да е форма. Келтите вярвали, че на Halloween душите на мъртвите се вселявали в черните котки. Други легенди гласят, че черните котки всъщност символизират вещиците, които също излизат на празника. Тогава много от жените, които оставали неомъжени, се смятали за вещици, защото са сами и никой не ги е пожелал. Вероятно е и от това да е възникнала популярната в днешно време шега, че свободните жени, които така и не са се омъжили, трябва да гледат котки, за да не се чувстват самотни. Вещиците почти винаги са героини във филмите за Halloween.

Тиква фенер

Маскираните деца обикалят за бонбони по домовете, като най-често носят със себе си издълбани тикви, в които има мушнат фенер. На тиквите са издълбани странни по форма очи, нос и уста с цел да изглеждат колкото може по-страшно. Светещите очи на тиквата гонят злите духове, които плашат децата. Има и други твърдения, те се носят, за да осветяват пътя на маскиралите се. Тиквите фенери, наричани още Светещия Джак, имат интересна предистория. Беден ирландец, наречен Джак, постоянно се напивал и правил ужасни номера на хората около него. Така той успял да разгневи не само Бог, но дори дявола. Като починал, не го искали нито в рая, нито в ада, и той бил заседнал в някакво мъртво пространство на Земята. Обикалял улиците, носил със себе си издълбана ряпа, в която слагал фенер, за да си осветява пътя. Хората още повече се плашели от него, защото уж е мъртвец, а все още броди сред тях. За да го изгонят, те слагали пред къщите си плашещи издълбани тикви с фенер. Кръстили ги на него. Това е и прототип на плашилата, които стопаните слагат в дворовете си, за да плашат птиците, които се опитват да изядат реколтата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай