Искров: Решаваме за КТБ и си тръгвам

Искров: Решаваме за КТБ и си тръгвам | StandartNews.com

Мислят дали хазната да налее 2 млрд. лв. в банката, ако ЕПИК даде авансово още толкова

Ще се направи опит КТБ да бъде спасена. Това решиха вчера депутатите на заседание на временната комисия по бюджет и финанси, на която бяха изслушани целият Управителен съвет на БНБ, както и одиторите и квесторите. Избраниците решиха още да се направят законови промени, за да може депозитите да бъдат изплатени по-рано. Предстои решенията да минат през пленарна зала утре.

Гуверньорът на БНБ Иван Искров е готов да хвърли оставка. Това потвърди самият той вчера по време на заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Това обаче ще се случи едва след като бъде взето решение по казуса КТБ, а в Народното събрание се оформи стабилно мнозинство, обясни банкерът. "Нека да не оставяме БНБ в хаос", каза Искров. Той обясни, че е взел решението да си тръгне, защото е загубил доверие. А в света на банките то е по-важно и от капитала.

Все още обаче не е ясно кога казусът ще намери своя финал и какъв ще бъде той. Комисията реши вчера да отмени краткия петдневен срок, в който БНБ трябва да отнеме лиценза на КТБ, след като одиторският доклад постанови, че капиталът й е отрицателен. Според сега действащия закон за кредитните институции се очаква това да стане до 4-5 ноември, ако окончателни данни излязат на 30 или 31 октомври, каквито са очакванията.

Принципното решение, което бе взето вчера, е срокът да бъде удължен. Но тепърва парламентарните групи ще решават с колко. Това обаче оставя малко време на държавата да реши какво да прави с Корпоративна търговска банка. За момента има един инвеститор, който е готов да налее средства в затворената институция и да я върне към живот. Това е консорциумът ЕПИК. В него влизат Оманският фонд, който е един от основните сегашни акционери в КТБ и се представлява от австрийския фонд ЕПИК, и новоучредената инвестиционна компания "Джемкорп", която е офшорка. За първи път вчера стана ясно, че консорциумът е готов да финансира до 50% от сумата, нужна за стабилизирането на КТБ. Това е малко над 2 млрд. лв. по последни оценки на БНБ. В удължения срок Министерството на финансите и Народното събрание трябва да вземат важното решение дали да финансират останалите 50%. Преди това да бъде направено, Йордан Цонев от ДПС настоя консорциумът да внесе като депозит своята част от сумата, за да бъдат намеренията им подплатени и с някакви действия. БСП и Реформаторският блок се обявиха против спасяването на банката с държавни средства.

След 5 часа дебати депутатите дадоха възможност на БНБ да назначи международно юридическо лице, което да провери всичко около казуса КТБ. Законодателите се ангажираха още до 6 ноември да бъде транспонирана правилно евродирективата, която касае изплащането на гарантираните влогове. Така 20 дни след това вложителите ще получат своите суми до 196 000 лева. Тази дата е последната, до която ако промените бъдат направени, Европейската комисия ще спре наказателната процедура срещу България.

В хода на дискусията стана окончателно ясно, че има нужда от законодателни промени, които да подобрят работата на отдел "Банков надзор" в КТБ. Последната проверка на Корпоративна е била през 2013 г. На тази база проверяващите от БНБ разрешили на КТБ да закупи ТБ "Виктория". Оказва се, че банковият надзор не е забелязал проблемните кредити, които са в основата на казуса. Това накара Румен Гечев от БСП да възкликне: "Или КТБ са толкова добри, че са разигравали БНБ, или надзорът си е затворил очите под някакви стимули". От заседанието стана ясно обаче, че КТБ е правила и всичко възможно, за да прикрие лошите кредити. Комисията реши да възложи на Министерски съвет заедно с БНБ и Комисията за финансов надзор в определен срок да промени законите за Централната банка, за кредитните институции и за Фонда за гарантиране на влоговете.

От заседанието на комисията стана ясно, че са извършвани цесии и прехващания за около 500-600 млн. лв. Сред тях са и парите на доста общински и държавни фирми.

Фалитът ще струва 6 млрд.

Около 6 млрд. лв. ще струва фалитът на Корпоративна банка, стана ясно на заседанието на бюджетната комисия. От тази сума 4.2 млрд. лв. са за покриване на "дупката", открита от одиторите. Останалите са за изплащане на гарантираните влогове.

Подобно решение обаче ще навреди косвено на цялата икономика. Растежът на годишна база може да се намали с около 0.5%. "Фалитът ще повлече надолу доверието върху цялата банкова система", посочи икономистът Стоян Александров.

Приеха закона на ДПС

Временната комисия по бюджет и финанси прие с 10 гласа "за" и 5 гласа "въздържал се" закона на ДПС, който касае казуса КТБ. ГЕРБ подкрепи законопроекта. БСП и Реформаторският блок заявиха, че първо ще се запознаят по-подробно с текстовете.

От ДПС заявиха, че ще търсят подкрепа за закона и от Асоциацията на банките.

Текстовете предвиждат международно юридическо лице за финансово разузнаване да разследва всички и всичко в Корпоративна търговска банка. Движението поиска и разкриването на банковата тайна на всички вложители, кредитори и кредитополучатели, които са участвали в българската политика и управлението на страната - и настоящи, и от целия преход - от президента през министри, премиери, депутати, шефове на агенции, областни управители и техните заместници, кметове и други.

От ДПС също така настояват да се разкрият и търговските дружества, регистрирани в офшорки. "Върху ДПС не тегне сянката на КТБ, а върху кого, ще ги познаете по отношението им към този законопроект. Говоря и за парламентарните, и за извънпарламентарните политически сили", подчерта преди време Лютви Местан. От партията настояват и България да се включи към Европейския банков съюз и оттам всички български банки да бъдат подложени на европейския банков надзор, на банковата регулация, защото има тежки съмнения, че надзорът и регулацията не са достатъчно ефективни.

Нямат оправдание

Румен Гечев, БСП

Надзорът на БНБ няма никакво оправдание. Вариантите са два: Или ръководството на КТБ е толкова добро, че е успяло да ви разиграва години наред и да ви излъже целия отдел в БНБ - стотина човека, или надзорът на БНБ под някакви стимули си е затваряло очите за това, което е ставало в КТБ. Това обаче не е наша работа, но и у мен и колегите буди съмнение, че става нещо нередно. Но не сте само вие виновни. Аз питам къде е и финансовото разузнаване на ДАНС, къде е... Те ще дойдат скоро да им правим бюджета, хванали един кмет, който откраднал 4 кози, а 4 милиарда ги няма.

Колко от вложителите умряха от инфаркт?!

Вежди Рашидов, ГЕРБ

Ние вече имаме информация кои хора си имат кредитни карти от КТБ и са харчели пари, имаме информация за хора и политици, които са ползвали средства оттам, както и за хора, ползвали услуги оттам. Ние мълчим, защото не можем да го докажем, но това е работа на българската прокуратура. Крайно време е тя да се заеме сериозно. На всички ни е ясно кои са тарикатите. Ние тук се чувстваме незащитени. Искам да попитам не беше ли избран най-удобният момент, когато България нямаше правителство?! Не мислете хората за глупави. Българският народ не е прост. Моите пари ги оставете, аз пак ще ги изкарам. Г-н Искров заяви, че служителите от надзора са умирали по компютрите, ама а аз искам да го попитам знае ли колко от вложителите умряха от инфаркт?!

И аз съм гневен като Вежди

Иван Искров, управител на БНБ

Повярвайте, гневен съм и аз, като Вежди Рашидов. В момента БНБ е длъжна да спази императивната норма на закона и да отнеме лиценза на "Корпоративна търговска банка" (КТБ), ако окончателните финансови отчети на квесторите на затворената банка потвърдят на 31 октомври дупката от 4,2 млрд. лв. Ще проведа своите консултации с всички парламентарно представени политически сили, ще се оттегля и ще дам възможност да бъде избран друг управител на БНБ. Нека не поставяме БНБ в хаос и в невъзможност да взема решения. Нямам никакво основание да се притеснявам от свършените задачи през всичките тези години.

Фондът готов да изплати депозитите

Разполагаме с 2 110 000 000 лева налични пари, заяви Росен Николов

"Има техническа готовност да започне процедурата по изплащане на гарантираните влогове във всеки един момент в случай на отнемане на лиценза на КТБ или на ТБ "Виктория"." Това съобщи председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Росен Николов пред временната парламентарна комисия по бюджет и финанси.

Фондът за гарантиране на влоговете не е източен, той има 2 110 000 000 лева налични пари, предприети са мерки да бъдат направени незабавно ликвидни, посочи Николов. Нашето очакване тази сравнително по-ниско ликвидна част от портфейла, която е за около 500 млн. лева, да бъде направена незабавно ликвидна, без да оказваме стрес на пазара, а останалите 1,6 млрд. лева се намират по сметки в БНБ, добави той. След възникването на казуса "КТБ" Фондът е започнал равномерно да ликвидира портфейла си от държавни ценни книжа /ДЦК/. Сключили сме споразумения с търговски банки, които в случай на изплащане на гарантираните депозити, да ни предоставят ликвидност срещу ДЦК от портфейла на Фонда, каза Росен Николов. Проведени са разговори с няколко глобални кредитни институции за предоставяне на краткосрочна ликвидност за фонда, като от Фонда ще бъде предоставено обезпечение от ДЦК, посочи той.

И допълни, че Фондът е разработил схеми за финансиране и на недостига от средства за изплащане на гарантираните влогове. Ако средствата, които бъдат използвани за изплащане на гарантираните депозити, изчерпат средствата във фонда, сме провели разговори с ЕБВР, които да ни предоставят стендбай линия, която да използваме в случай на изплащане на гарантиране на влогове при фалит на банка, добави още Николов.

Цветан Гунев търси изчезнали досиета

Пред депутатите в сряда говори и подуправителят на БНБ Цветан Гунев, който е обвиняем заради длъжностно престъпление заради неупражнен контрол върху отпускането на кредити от КТБ. По думите му при проверка на БНБ в Корпоративна банка през 2013 г. на 213 кредитни експозиции за 3 млрд. лв. е установено, че всичко е наред. Той не можа да обясни как при проверката на прокуратурата в банката, с която започнаха проблемите й, се оказва, че липсват голяма част от документите по заемите. Представители на одиторските компании обаче посочиха, че тяхната проверка е показала, че кредитните портфейли изкуствено са държани в добро състояние. При някои заеми е констатирано, че са предоговаряни 20 пъти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай