Искат глоби за родители, които не пращат децата си на училище

Кметовете от разградска област отчитат работата си по Закона за народната просвета

Искат глоби за родители, които не пращат децата си на училище | StandartNews.com

Разград. Кметовете от разградска област трябва да докладват на областния управител Стоян Ненчев, как са осъществявали контрол за това, да няма в общините им деца, които не посещават училище. В следващите две седмици местните администрации трябва да отчетат колко проверки са направили през 2013 година във връзка с риска от отпадане на деца от училище и санкционирали ли са и как семействата, които не пращат малчуганите в класните стаи.

 

Проверката на областната управа е провокирана от информация на РИО на МОН в Разград, изнесена на среща на губернатора с кметовете, в която се отчита, че 136 деца от областта са напуснали миналата година училищата в региона. Ненчев иска да стане ясно, положили ли са усилия местните власти, да предотвратят изпадането на деца от образователната система, използвайки възможността за контрол, която Законът за народната просвета им вменява.

 

"Аз съм юрист и знам, че в закона са предвидени механизми за контрол и санкция. Родители, които не изпращат децата си в клас подлежат на глоби между 20 и 100 лева при първото нарушение и наказанията растат, ако това се повтори.", обясни Стоян Ненчев.

 

Губернаторът напомни, че миналата година разградска област е била на дъното в класацията по външно оценяване на учениците и че това няма как да се промени, ако контролът и взаимодействието между институциите не се подобрят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай