15:29 ч.

06.03.14

1 мин.

1880

1

1

Искат глоби за родители, които не пращат децата си на училище

от Станка Христова |

Искат глоби за родители, които не пращат децата си на училище

Кметовете от разградска област отчитат работата си по Закона за народната просвета

Снимка: bnr.bg

Разград. Кметовете от разградска област трябва да докладват на областния управител Стоян Ненчев, как са осъществявали контрол за това, да няма в общините им деца, които не посещават училище. В следващите две седмици местните администрации трябва да отчетат колко проверки са направили през 2013 година във връзка с риска от отпадане на деца от училище и санкционирали ли са и как семействата, които не пращат малчуганите в класните стаи.


 


Проверката на областната управа е провокирана от информация на РИО на МОН в Разград, изнесена на среща на губернатора с кметовете, в която се отчита, че 136 деца от областта са напуснали миналата година училищата в региона. Ненчев иска да стане ясно, положили ли са усилия местните власти, да предотвратят изпадането на деца от образователната система, използвайки възможността за контрол, която Законът за народната просвета им вменява.


 


"Аз съм юрист и знам, че в закона са предвидени механизми за контрол и санкция. Родители, които не изпращат децата си в клас подлежат на глоби между 20 и 100 лева при първото нарушение и наказанията растат, ако това се повтори.", обясни Стоян Ненчев.


 


Губернаторът напомни, че миналата година разградска област е била на дъното в класацията по външно оценяване на учениците и че това няма как да се промени, ако контролът и взаимодействието между институциите не се подобрят.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Асан · 16:27 · 06.03.2014
Тъпанари....вие ще пишете фишчета на Айшето че не пуска чаветата на школо а на нея и дреме на п....а нали си взема помощите от нашите данъци...невярвам на ушите си ....колко прост народ има в етажите на власта
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент