ИПИ: Бюджет 2014 ще струва по 4494 лева на човек

ИПИ: Бюджет 2014 ще струва по 4494 лева на човек | StandartNews.com

София. По 4494 лв. на човек ще струва Бюджет 2014, показват изчисленията на Института за пазарна икономика (ИПИ). Организацията представи днес алтернативния бюджет, който традиционно прави всяка година.

Най-голямата част от разходите - по 1564 лева от всеки, ще бъдат похарчени за пенсии, социални помощи и обезщетения. Заложеният в държавния бюджет дълг в края на годината ще ни струва по 2500 лева.

През 2014 г. за осма поредна година ще отчетем бюджетен дефицит, което ни застрашава, смятат икономистите. Според тях най-добрият буфер е балансираният бюджет.

Намаляване на данъците, но и на преференциите

ИПИ настояват за премахване на данък "лихва" и данък "дивидент", намаляване на данъка върху едноличните търговци от 15 на 10%. Предлагат и ограничаване на данъчните преференции за ваучери за храна, намаления за земеделците и др., както и постепенно покачване на акциза върху цигарите, което да започне от 2014 г. Според изчисленията на ИПИ, ако тези предложения бъдат изпълнени, ще се съберат 100 млн. лева повече приходи.

Намаляване на субсидиите и административните разходи

В алтернативния бюджет на ИПИ се предлага премахване на националните доплащания за земеделците, особено за зърнопроизводителите. В същото време може да се създаде фонд от 50 млн. лева за животновъди и зеленчукопроизводители. Икономистите искат да се намалят субсидиите на закъсали държавни предприятия, които са в размер на над 700 млн. лева. Тези мерки ще спестят около 334 млн. лева на бюджета.

Разходите за администрация трябва да бъдат свити с 10%, а парите за образованието да се запазят такива, каквито са.

Регионалната политика и бюджетът

Бюджет 2014 предвижда за развитие на регионите да бъдат отпуснати 500 млн. лева. Те ще бъдат записани като неотложни разходи и министрите ще ги разпределят по проекти. Петър Ганев от Института по пазарна икономика алармира, че този модел носи риск от корупция и непрозрачност. Организацията предлага една пета от приходите от подоходния данък да бъдат прехвърляни към общините. "Сумата отново е около 500 млн. лева, но ще отива там, където се генерират доходи и има заетост", обясни Ганев на представянето на алтернативния бюджет.

Пенсионна и здравна реформа

Замразяването на възрастта за пенсиониране ще струва 46 млн. лева, са изчислили от ИПИ. Те предлагат пренасочване на 2% от пенсионната вноска към частен фонд по избор.

Същата идея по отношение на здравните вноски дойде и от правителството, но беше отложена. В алтернативния бюджет на ИПИ тя присъства, за да се разбие монополът на Здравната каса.

По-малко приходи и по-малко разходи

Алтернативният бюджет на ИПИ предвижда по-малко приходи - близо 29,9 млн. лева, и по-малко разходи - 28,9 млн. лева. Той стартира с първичен баланс от 719 млн. лева.

Според икономистите бюджетът трябва да се структурира така, че да се изпълнява какъвто е, независимо от политическата обстановка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай