Институциите у нас успокоиха отново: Няма изменение на радиационния фон

Институциите у нас успокоиха отново: Няма изменение на радиационния фон | StandartNews.com

Няма промяна на радиационния фон на територията на страната. Това съобщиха отново от няколко български институции и напомниха, че няма повод гражданите да се тревожат за своето здраве. 

По данни, получени от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон, на територията на страната не е регистрирана промяна на радиационния фон на територията на страната, съобщиха тази вечер от пресцентъра на МВР.

Националният оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" получава актуална информация за ситуацията на територията на Украйна. Към момента няма данни за опасност за живота и здравето на хората на територията на България. МВР е в непрекъсната връзка с експерти от МОСВ и Агенцията за ядрено регулиране.

Радиационната обстановка в Украйна в реално време може да следите ТУК. 

На страницата на Инспектората за ядрено регулиране на Украйна е публикувана актуална информация, която може да видите ТУК. 

Стандарт Нюз припомня, че по-рано днес в страната се появиха слухове, че към Варна идва радиационен облак от Чернобил, който е в следствие на пожара от преди дни, разразил се в района на украинската атомна централа. Много граждани от морския град се притесниха, улиците там се изпразниха. От министерствата на здравеопазването и на околната среда обявиха, че няма увеличени нива на радиация в страната и нормите се следят постоянно. Това потвърдиха и от пресцентъра на Столична община.

Главен комисар Николай Николов, директор на ГД Пожарна безопасност и защита на населението заяви медиите, че тези слуховете за повишена радиация в България са без основание и няма опасност за хората. Той предупреди да не се всява паника сред хората. И бе категоричен, че пожарът не е бил в централата Чернобил, а в нейните околности, което е от голямо значение. 

В страната ни, нито в Румъния или Молдова системите за контрол не са засекли промяна на радиационния фон. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай