Инспектор Хитами спасява деца на пътя

Инспектор Хитами спасява деца на пътя | StandartNews.com

"Безопасни улици от Валя" и "SOS ПТП" работят заедно за каузата

От няколко години две неправителствени организации в Бургас са обявили война на инцидентите по пътищата. Всеки месец те правят по една значима кампания, като дейността им излиза и извън морския град. Основната дейност на сдружение "SOS ПТП" е да дава консултации на хора, пострадали в инциденти на пътя. Фондация "Безопасни улици от Валя", която е създадена преди 4 г. в памет на загиналото на улицата момиченце, пък прави всичко възможно да попречи на децата да умират по този нелеп начин. От известно време двете организации са се наели с обучението най-вече на малчугани на пътна безопасност, превенция и правила. Какво представлява инициативата и кои са основните причини за инцидентите на пътя, според двете организации? "Стандарт" потърси отговорите.

От началото на учебната година един симпатичен хипопотам обикаля из училищата и детските градини в Бургас, за да учи малчуганите на пътна безопасност. Това е господин Хитами, инспектор полицай, който на драго сърце прави обучения, където го потърсят. "Идеята е на двете организации. С инспектор Хитами децата по-лесно, в игрова обстановка, разбират за какво им говорим. Обясняваме им по забавен начин как да карат велосипеди, как да пресичат, как да поискат от родителите да им сложат колан", уточнява Манол Тодоров от "SOS ПТП". "Когато работим с Хитами, се оказва, че децата са добре подготвени. Когато излязат от детската градина обаче, в повечето случаи родителят ги хваща за ръка и им показва точно как не трябва да се прави. Децата копират родителите си, като пораснат и после се чудим защо имаме толкова много инциденти на пътя", намесва се Михаил Попов от "Безопасни улици от Валя".

Затова макар провеждана в детската градина и училище, кампанията е насочена изцяло към родителите. Идеята е хлапетата да са наясно какво е редно да се прави, за да бъде едно пътуване безопасно, като държат за това отговорни възрастните. "Нарекли сме кампанията "За отговорни родители". Едно дете учи правилата за движение в училище, но качи ли се в колата, забравя всичко. Затова ние показваме на децата как трябва да ги возят, как трябва да се паркира", добавя Манол Тодоров. "За съжаление 70-80 на сто от децата, загинали при ПТП, са убити от родителите си. Така е станало, защото не са помислили за обезопасяването. Наскоро беше станала катастрофа на магистралата, при която бяха загинали млади хора на задната седалка, защото не са били с колан", казва от своя страна Михаил Попов.

Колите, не хората, у нас са с предимство

1200 катаджии са твърде малко, смята Михаил Попов

- Г-н Попов, кои са причините за нестихващата война по пътищата?
- Няколко са. Институциите в България не работят по отношение безопасността на улиците. Да започнем с обучението на водачите. Те излизат неподготвени от курсовете. Просто трябва да се променят критериите за подготовка и за самите изпити. Несериозно е човек без образование да вземе изпита за шофьор.
- Не смятате ли, че липсата на контрол е в основата?
- В това съм убеден и ще ви обясня защо няма контрол. Служителите на Пътна полиция в България са не повече от 1600, като в това число влизат лелките на гишета и служителите в техническата проверка. Остават 1200, които работят на пет смени. Колко остават на улицата в цяла България? И после се чудим защо нямало катаджии в малките населени места и по улиците. В София има концентрирани малко повече. В Бургас има 2 екипа и като има 20 инцидента, тези екипи са регистратори на ПТП. Поради тази причина в чужбина полицаят е основно на пътя. Няма пътен полицай и охранителен полицай. Всички са на улицата, защото всичко се случва там.
- Кои са другите проблеми?
- У нас, когато човек получи едно наказателно постановление, той може и да не го плати. Може да се укрие и няма да има наказание. В чужбина няма как да си помислиш да не си платиш глобата. Държавата ни е в невъзможност да събере парите от нарушителите на правилата за движение. Има и друг проблем. Със системните нарушители не се работи изобщо. Когато някой прави нарушения в кратък период от време, трябва да се среща с психолог. Да се правят групи за взаимопомощ.
- Къде стават най-много инциденти?
- В последните години се наблюдава намаляване на инцидентите извън населените места. За сметка на това в населените броят им се увеличава. И това е така, защото инфраструктурата се прави за автомобилите. Затова имаме най-много инциденти и най-много убити хора по тротоари и пешеходни зони. В чужбина инфраструктурата се прави изцяло за хората. Животът и безопасността на хората са с предимство пред мобилността. При нас даваме изцяло предимство на колите. Сега има много проекти - интегриран градски транспорт, велоалеи, но пак се правят по български, така че да не се пречи на колите. В България на пътя умират средно двама души на ден, а ранените са средно 20, като някои от тях остават инвалиди за цял живот.

Манол Тодоров: Убиец си, щом летиш със 100 км/ч в града

- Г-н Тодоров, какво е вашето обяснение за системното нарушаване на правилата на пътя?
- Хората чувстват безнаказаност в България и затова нарушават правилата. А трябва да има санкция - още щом хванат някого, че е превишил допустимата скорост с 20 км. Смятам, че всеки, който наруши правилата за движение, трябва да бъде наказан с цялата строгост и веднага. Когато караш със 100 км в час в града, ти си потенциален убиец. А загине ли човек, това си е предумишлено убийство. Законите трябва да се променят. Дали ако влизането в затвора е по-лесно, някой ще си позволява подобни своеволия.
- Носи ли плодове вашата работа в превенцията?
- Плодове със сигурност има. Хората ни търсят да им помогнем при обучението на пътна безопасност. Това означава, че си вършим работата, както трябва и на местата, където сме били, са си взели някаква поука. Сериозен успех има, когато се вдигне шум. Въпросът не е само да направиш протест, а да решиш проблема докрай. А когато има проблем с пътната безопасност, ние сме насреща изцяло да помагаме при организация, популяризиране и подкрепа, било то и чисто финансово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай