In Memoriam: Прокурор победи с куршум рака

In Memoriam: Прокурор победи с куршум рака | StandartNews.com

Христо Манчев криел от приятелите, че води тежка битка за живота си

"Почина един истински прокурор, знаещ и можещ." Това са написали във форумите приятели на Христо Манчев. В Съдебната палата колеги на бившия заместник главен прокурор бяха шокирани от тъжната вест, че е посегнал на живота си. Манчев се самоуби със законно притежавания си пистолет във вторник около 17.00 ч във фамилното жилище в столичния квартал "Овча купел". Сигналът за трагедията е бил подаден от съпругата му Розалина около 17.20 ч. Според запознати 54-годишният обвинител страдал от злокачествено заболяване. "Казваха, че е претърпял операция, бил болен, но по нищо не му личеше, когато го видях преди няколко месеца. Както винаги беше спокоен, уравновесен и усмихнат. Известен бе с чувството си за хумор. Просто добър човек", казва потресен негов колега.
---------------

Близо два часа и половина продължи огледът в дома, където с един фатален изстрел Манчев е сложил край на живота си. Пред един от четирите бивши блока на БОДК, където живееше прокурорът със семейството си, бе пълно с полиция. Според предварителните данни, става дума за самоубийство. Въпреки това обаче полицията проверява всички версии и обстоятелства и предвид това, че Манчев е емблематично име в прокуратурата. Обвинителят е с впечатляваща биография. Завършил е право в СУ "Св. Климент Охридски" през 1986 г. Бил е следовател в Пловдивската военноокръжна прокуратура и зам.-председател на Наказателната колегия на Старозагорския окръжен съд. Казвал е пред медиите, че в началото като военен следовател е осъдил 2-3 хиляди лица, като съдия е постигнал подобни резултати, а като прокурор е направил много повече проверки и обвинителни актове.

Дори когато съм прочитал смъртни присъди, съм го правил със спокойна съвест, твърдеше пред медиите Манчев.
Той стана заместник главен прокурор по предложение на Никола Филчев. Манчев отговаряше за дела с обществено значение. Сред тях беше и разследването, известно като "Бръмбаргейт", за откритите през 2000 г. в жилището на Филчев недействащи подслушвателни устройства.

По времето на главния прокурор Борис Велчев той отговаряше за международната дейност на Върховната касационна прокуратура. Такъв беше до изтичане на мандата му на 30 април 2009 г. После стана редови прокурор. Името му бе забъркано в няколко скандала, които се оказаха сапунен балон. В медиите бяха изнесени данни, че той и съпругата му строят хотел по Черноморието. Впоследствие зам. главният прокурор обясни, че това не е хотел, а вилно селище за продажба на апартаменти, което се строи с банкови кредити и е изцяло продадено на чужди и български граждани. Дори бившият главен прокурор Борис Велчев тогава защити заместника си, като каза, че се труди по 12 часа на ден и едва ли му остава време да се занимава и с друга дейност.

Друг скандал пък се свързва с изказване на бившия шеф на Държавния резерв Димитър Димитров, който каза по телевизията, че Манчев на два пъти взел подкуп, за да прикрие разследване срещу бизнесмена Мирчо Петков. Това вбеси прокурора. Тогава той сподели пред медиите, че тези твърдения притеснили семейството му. Дори разказа как една вечер, прибирайки се изморен от тежкия работен ден, у дома заварил членове на семейството си в прединфарктно състояние от публичните клевети. На него му станало болно, още повече, че също имал здравословни проблеми. "По нито едно дело не съм корумпиран и ще си търся правата в съда, крайно време е в България разпространителите на клевети, неверни твърдения и лъжи да си получат заслуженото", заяви зам. главният прокурор Христо Манчев преди 7 години. Той добави, че е крайно време България да тръгне по пътя на другите европейски държави и че всеки човек има право на "чест и достойнство". "Малцина от обикновените хора се занимават с корупция. Тя, корупцията, е присъща на длъжностни лица, които заемат високо служебно положение и го използват за лична изгода. Тя трябва да се търси в общинската администрация, в агенции и министерства. В тази насока работим съвместно с МВР. И разчитаме много на българските граждани да сигнализират в прокуратурата за корупционни престъпления", твърди Манчев в едно от последните ни интервюта.

Обвинителят винаги е бил силно привързан към семейството си. Има двама синове, които учат в чужбина. Съпругата му Розалина Градинарова-Стоянова е известен столичен адвокат с доста добър бекраунд в юридическото поприще. Тя е получила практическо и академично обучение в Центъра за търговско-правни науки към Queen Mary & Westfield College, University of London през 1992 г., после - в адвокатската фирма Blank, Rome, Comisky and Mc Cauley, Филаделфия, САЩ, през 1994 г. Преподавател е в Националния институт по правосъдие по темата "Ценни книжа и корпоративно управление". Включена е в Списъка на Министерството на правосъдието на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици, и в Списъка на Комисията за финансов надзор на лицата, които могат да бъдат синдици на застраховател. Според познати на семейството тя е била голяма опора на съпруга си и е приемала много тежко негативните писания по негов адрес.

Приятел на прокурора пък е написал в един от форумите топли думи, които казват всичко: "Ако някой е безгрешен, нека хвърли камък! Отиде си един невероятно топъл и добър човек и магистрат, изключително отговорен към семейството и работата си, верен приятел! Почивай в мир и светлина, Ице, дано сега си на по-добро място, място без злъч и омраза, без болка! Сбогом, приятелю, до в някой друг живот!"



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай