22:45 ч.

31.05.16

4 мин.

3035

4

0

In Memoriam: Отиде си любимката на Тодор Живков

от Владислав Стоянов |

In Memoriam: Отиде си любимката на Тодор Живков

Веднага след 1989 г. Младенов и Луканов я изхвърлят от партията


Едно от най-известните имена от времето на комунизма и дългогодишен деец на БКП Дража Вълчева е починала на 26 май. Новината обаче стана широко известна вчера след другарски жалейки. Дража, която си отиде на 85 години, е една от малкото жени, които по времето на комунизма бяха допуснати до върховете на държавния апарат. Тя е смятана за един от най-приближените хора на бившия партиен и държавен ръководител Тодор Живков.


Родена е в карловското село Горна махала на 10 октомври 1930 г. и отначало е с обикновена, макар и праволинейна кариера. Първоначално е член на Работническия младежки съюз - ковачницата за прохождащи партийни кадри. Завършва полувисшия институт за учители и дружинни ръководители "Макаренко", който подготвяше даскалите, преподаващи идеологическите дисциплини - най-скучните за времето си. Започва работа в околийския комитет на комсомола в Пловдив, както и в околийския комитет в Карлово. Достига до заместник-директор на училище. След 1961 г. партийната й кариера продължава като секретар, а после първи секретар на Градския комитет на БКП в Карлово. Изглежда, сякаш докрай ще остане в малкото подбалканско градче, подобно на много други кадри.


На 35 години обаче започва зашеметяващата й кариера


Или както разказват очевидци от онова време: "Изведнъж се появи от нищото". На партиен пленум енергичността й е харесана от Тодор Живков, а навремето това гарантира изстрелване нагоре по стълбата на живота. През 1966 г. вече е в София - мечтана промяна за провинциалните комунистически функционери. Става народен представител и член на Централния комитет - оперативния апарат на БКП, както и секретар, а после и първи секретар на окръжната организация в Пловдив. Заради физическата й привлекателност дори тръгват слухове, че има по-особени отношения с Тато. Независимо дали са верни или не, тя остава известна като Любимката на държавния и партиен ръководител.
По този повод Радой Ралин й посвещава епиграмата, озаглавена "Държавни съображения":
Тази личност некултурна/кой на този пост я турна? Че кой? То се знае - Вожда - та нали я той оножда!


Междувременно Дража наваксва и с образованието и завършва висше - философия. Факт, с който по-късно обича да се хвали: "Завърших първо полувисше, а после и висше", сякаш се опитва да внуши, че развитието й е постепенно и логично, а не главоломно, както е в действителност.


Подобно на други партийни любимци, става кандидат-член на Политбюро, върхушката, която реално управлява държавата, но въпреки че 7 години стои в подножието на върха,


така и не е допусната до тесния кръжец от послушници


който помни само две жени като свои членове - Цола Драгойчева и Людмила Живкова. Вместо това Дража става член на Държавния съвет, чийто правоприемник по-късно е президентската институция. Министър е на просветата (1977-1979 г.), а върхът в управленската й кариера е заместник-председателският пост на Министерския съвет във второто правителство на Станко Тодоров (1979-1981).


След промените през 1989 г. е низвергната като човек на Тато - моментално е изключена от Централния комитет на БКП, а по-късно и от самата партия от т. нар. реформатори начело с наследника на Тодор Живков - Петър Младенов, и новоизбрания премиер Андрей Луканов. Въпреки че при следващото червено правителство - на Жан Виденов, живковистите взимат частичен реванш,


тя остава извън прожекторите


Нито пък се съблазнява да влезе в бизнеса, за да забогатее, подобно на мнозина други бивши партийци. Сякаш продължава да гледа идеалистично на партийната идеология, като преди време заявява в едно от редките си интервюта: "Комунист означава да се стремиш да си образцов във всяко отношение, преди всичко скромен, трудолюбив, да се учиш непрекъснато." Продължава да следи и новините, още повече че е леля на пловдивския функционер на БСП Захари Георгиев. Преживява и семейна драма, след като синът й е обвинен, че е убил съдружника си.


През последните месеци от живота си Дража Вълчева се оплаква от проблеми с краката. Хвали се, че дъщеря й се грижи за нея, както и че получава


приличната за страната пенсия от 300 лв.


Радва се, че продължава да поддържа контакти с всички приятели, които са още живи. Твърди, че животът днес е твърде сложен, за да му се дават еднозначни оценки. "Някои хора правят трагедии от политическите промени - обясни тя. - Няма кой знае какви промени. Сменя се режимът, сменят се ръководителите, но основните звена си остават същите. А ние, старите ръководители, не можем да укоряваме сегашните."


Дража Вълчева, която е издъхнала в дома си в София, е била погребана в тесен семеен кръг. Съратникът й професор Русин Донев обясни, че погребението е станало без особен шум. Обадил се на дъщерята на Вълчева, за да попита къде може да си каже последно сбогом, но тя му обяснила, че майка й вече е погребана след семейно решение това да стане в тесен кръг.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 07:02 · 01.06.2016
Тоя дописник е намалил фактите за сметка на тъпите си пояснителни коментари. С тяхна помощ той иска да даде своя собствена оценка на един живот посветен на идеали които той, дописника тъп и грозен, не може да разбере и оцени. Идеалите на дописника днес са повече тъпи коментари и статии , повече плюнки по българского за да получи повече КЕШ.
А колкото до кариерния път на Дража Вълчева - напълно идентичен с днешната кариера на 2/3 от ГЕРБ. Просто в България нещата така се случваат.
VVV · 23:26 · 31.05.2016
нe можeтe да спрeтe с нeукитe си комeнтари за "онова врeмe", от коeто можe би ниаматe и пониатиe. Вмакватe тапи комeнтари като " на врeмeто eнeргичността сe цeниала" ... нe жeлаиа да чeта по нататк нeвeжиа комeнтар...

За свeдeниe eнeргичността триабва да сe цeни вав всиако уважаващо сeбe си общeство коeто има за цeл да развива икономиката си и да движи даржавата в правилната посока,,,,
Потребител · 10:33 · 01.06.2016
@VVV ееееее...патриот си, ама научи се да пишеш българските буквички Я и Ъ. Как може да напишеш тази толкова българска дума "нататЪк" с "а", вместо с "Ъ"? РЕЗИЛ. ОЛЕКВАШ! МНОГО ТЪПО, а виждаме, че пишеш на кирилица.....
Потребител · 12:25 · 01.06.2016
@VVV @VVV
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент