In Memoriam: Алис Крайчева ще вдига купони в рая

In Memoriam: Алис Крайчева ще вдига купони в рая | StandartNews.com

София. Вечната оптимистка Алис Крайчева сутринта отпътува към рая - при любимите си приятели Васа Ганчева и Сашо Авджиев, при непрежалимия си съпруг Светльо. Отличната журналистка, която беше сред звездите на новата вълна през 80-те години и 90-те години в БНТ, почина във Военната болница в София от рак на панкреаса.

Звездата на столичната бохема се бореше със страшната диагноза от две години насам. Напоследък буквално се беше стопила, въпреки че се стремеше по традиция да поддържа железен дух. Тя никога не се жалваше, нито търсеше искрено или фалшиво съчувствие - на моменти беше повече от обнадеждена и вярваше в щастливия край. Не се страхуваше почти от нищо - само от летенето със самолети. Защото Алис беше мъжко момиче от главата до петите - истински боец, въпреки че беше родена под знака на прекалено префинената зодия Риби.

Страхотната й артистичност и пиперливият й език нямаха почивен ден. Винаги пряма и открита, тя ненавиждаше притворството и му се опълчваше - бурно и яростно. Чувствата и размислите й се лееха в тв коментарите, които пишеше напоследък в "Уикенд" и "Седмичен Труд". В тях не пестеше досадата и презрението към малокултурните, некадърните и наглите сред силните на деня в политиката, медиите, културата, бизнеса. И то не само заради произхода си - Алис е родена в репресирано от комунистическия режим семейство. Заради факта, че нейният баща е работил като данъчен инспектор преди 9 септември 1944 г., след това е заточен от народната власт в лагера "Белене".

Алис е само на 19, когато се омъжва за художника Теодор Балкански. Техният син Александър наследява дарбите на баща си. Като студентка в Алма матер ефектната млада дама става манекенка към тогавашния Център за нови стоки и мода.

"Безпаметно се влюбих в Теди. Той беше безумно красив, много се обичахме. След това се омъжих за мой колега от радиото - много готин, но за кратко време", разказваше Алис. Всъщност красивата брюнетка е модел, докато следва българска филология. Въпреки че по онова време тази професия е твърде примамлива с пътуванията и приятната публичност, щом се дипломира, младата жена я зарязва и започва работа в Радио "София", където остава 3 години.

През 1981 г. става репортер в отдел "Информация" на държавната телевизия. Дълги години нестандартната и оригинална Крайчева оцветяваше сивия понякога пейзаж на "Сан Стефано". Алис беше в екипа на "Събота, късен следобед". За техните репортажи и купони с Ричард Груев и Емил Розов все още се носят градски легенди. Близо петилетка работи с Александър Авджиев в създадения от него сутрешен блок "Добро утро", по чиито тертип след това се нароиха епигоните. След като свалиха предаването от ефир, от 2002 до 2004 г. със Сашо бяха отговорни редактори на "Денят започва". Алис беше в стихията си, станеше ли дума за мода и стил. Неслучайно беше автор и водещ на тематичните предавания - с много усет и вещина помагаше на младите дами да формират вкус в гардероба си. Българките следяха рубриките й с наслада, защото в тях винаги имаше особен поглед. Сутрешният блок на БНТ1, където тя ръководеше минутите за култура, беше последното й щатно и държавно работно място.

През лятото на 2011 г. беше освободена от "Сан Стефано". Едва ли има съмнение, че силният стрес и откъсването от любимата й среда са отключили болестта - така се случи и при вярната й дружка Васа Ганчева. "Тежка обида, пренебрегване и безсилие са нещата, които ме вбесяват", лаконично изкоментира тогава случката.
Няколко години преди това Алис остана вдовица. Светослав Петров, бивш национален състезател по тенис, настоящ бизнесмен и трети съпруг, я напусна по никое време. А тя беше крайно привързана към него. Бяха неразделни - той фин и сдържан, тя разтропана и стреляща с реплики.

"Срещнах го съвсем случайно. Бяхме учили в една гимназия. Видяхме се на купон у тях, а през следващите четири дни не излязох от дома му. След това се оженихме и всъщност това ми е най-дългата връзка - 18 години. Много трудно преживях смъртта му, защото той беше активен спортист, тенисист. Дълго време не можех да го асимилирам. Самота е това, което изпитвам, много ми тежи, особено по празници", признава журналистката. От мъката по Светльо я извади любимата й внучка Яна. Алис, която през миналия век се шегуваше, че най-обича децата с лимонче между зъбите и че никога не би се заробила да бъде гледачка, беше луда по сладкото момиченце и то по нея. И ако някога боготвореше басетите си, след раждането на Яна никой друг не можеше да я развълнува.

"Обичам да се затворя понякога и да не излизам от вкъщи. Обичам да пътувам, но за съжаление имам тежка фобия от самолети - както и от зъболекар. Слабост ми е пазаруването. Като всяка жена съм много суетна. Не си крия годините. Много обичам да спя - като че ли сънят е този, който ме поддържа млада. Обожавам лятото и животните - обожавам да ми е топло, а кучетата са ми слабост", разказваше Алис.

В три поредни дни от 16, 20 часа в рубриката "Ретро следобед" БНТ1 ще покаже избрани моменти от предавания на Алис. Снощи БНТ Свят почете паметта й с "Най-доброто от ... "Мода за всички".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай