Империята "Агресия" започва с 10 шивачки

Империята "Агресия" започва с 10 шивачки | StandartNews.com

Костюмите са предимно за износ и по поръчка, доволен политик благодари с торта

1989 г. Няколко шевни машини и десетина работнички шият в две канцеларии на държавното стопанско предприятие "Териториално снабдяване". Жените са от фирма "Вотан". През 1998 г. работничките стават повече. "Вотан" купува част от сградите на бившето държавно предприятие "8 март" и там премества производството си. Всички работници на фирмата, дори и шивачките, участват в ремонта. През 1992 г. се ражда модна къща с провокативното име "Агресия". Под тази търговска марка става известна продукцията на "Вотан". Произвеждат дрехи почти само за износ. Най-големият им клиент е германската фирма "Баумлер", която има лиценз за известните марки "Пиер Карден", "Луи Феро", "Даниел Ектер". "Вотан" прави и дамски дрехи за известните марки "Априори" и "Дино мода".

11 г. след създаването й Александър Антов оборудва фабриката си с техника от последно поколение. Влага около 3,5 млн. евро, по-голямата част от които е взел на кредит от банка. С компанията "Баумлер" консултирали какво оборудване да поръчат. Интересното е, че конкурент ги е съветвал за проекта. Това е модният бос Бертрам Ролман, собственик на шивашката фабрика "Пирин текс" в Гоце Делчев. Кой не е чувал за костюмите на "Ролман"? Служителите на "Вотан" са ходили на неколкомесечни специализации в чужбина, за да се учат на новата техника. Работата с шевните машини не е проста. Те имат компютър, на който трябва да се въведе програмата, преди да започнат да шият. Фабриката става една от най-модерните в Европа. Изнася за Германия, Франция и Великобритания. За продукцията си фабриката на "Вотан" използва платове на едни от най-реномираните фирми като "Черути", "Дзеня" и "Дормел". Освен конфекцията, "Вотан" прави и костюми по индивидуална мярка. Използва се компютърна програма, която коригира 27 точки на предварително избран еталон, така че да запази основната кройка и линия на модела. Едва 15 минути след взимането на мерките автоматичните машини могат да разрежат кройките за отделните елементи. Фирмата започва да прави по

1000 мъжки и 1600 дамски костюма дневно

За производството на един от тях са необходими 4 дни. Клиенти са и известни бизнесмени и политици за производство на костюми по поръчка.

Първото голямо ревю на "Агресия" е през 2004 г. Авторите на тоалетите са наградени със "Златна игла" за най-добра модна къща. Фирмата получава и "Златна мартеница" от "Произведено в България". През годините "Агресия груп" става единствен представител за България на световната марка платове "Scabal", както и на дизайнера Ролф Лорън с колекцията "Polo Ralph Louren". Мениджмънтът е поверен на Мая, дъщеря на Александър Антов. Съпругът й Стефан се включва в бизнеса през 2003 г. и се занимава с реализацията на готовата продукция и с рекламата. Работят почти денонощно. Производството е почти изцяло компютризирано. Готовото мъжко официално облекло

минава 6 пъти през качествен контрол

В складовете на "Агресия" има всякакви модели и десени. В специални чекмеджета се държат най-скъпите платове. Те са на една от най-прочутите марки в света.

"Вотан" работи и по поръчка на клиента. Говореше се, че известен наш политик благодарил за високото качество на костюма си по "сладък" начин. Той изпратил във фирмата огромна торта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай