Император Джаяварман VII строи Свещения град

Император Джаяварман VII строи Свещения град | StandartNews.com

При пътешествието си в Камбоджа през февруари 2016 г. кацам на летището в Сием Реп - съвременния град, край който се намират величествените руини на Ангкор, столицата на Кхмерската империя. Посреща ме човек на средна възраст и с характерния за камбоджанците тъмен тен. Представя се като Борис, не само защото е учил в Русия, но и поради това, че името му е практически непроизносимо за европейците. Следва кратък отдих под палмите край басейна на хотела и дълго чаканата обиколка започва.

Колата се провира трудно, тъй като тясното шосе е претъпкано от разнообразни превозни средства, возещи хилядите желаещи да видят новото осмо чудо на света. И ето, че пред мен се изпречва мощна крепостна стена, през която се отваря оформена като гигантски човешки образ порта. Отпред тя се пази от две редици страховити каменни стражи. Това е Ангкор Тхом - цитаделата, изградена в края на ХII в. от император Джаяварман VII след нашествието на вечния враг - империята Тямпа.

Аз много пъти ще чувам това име, защото то е на един от най-великите владетели на Камбуджадеша и със сигурност - най-големия строител. Джаяварман VII идва на власт в 1181 г. след като тямите унищожават старата столица Ясодхарапура и убиват императора. Той

успява да разгроми враговете и да превземе държавата им

Древните ръкописи разказват, че Джаяварман VII бил не само велик, но и великодушен владетел. Съвременните историци отделят няколко етапа в строителната му програма. На първо време императорът строи пътища и домове за отдих край тях, огромни резервоари за вода и болници. Само издигнатите за неговите поданици лечебни заведения наброяват 102. После се отдава на строежа на храмове, както и на пълното оформяне на крепостта Ангкор Тхом.

Тя се намира на десния бряг на река Сием Реп и частично е върху основите на Ясодхарапура. Заема площ от 9 кв. км и е обградена с високи 8 м стени от латерит, както и от широк 100 м запълнен с вода ров. Към вътрешността водят 5 порти, като ние влизаме през Южната. Това, което аз съм видял отдалеч като огромна човешка глава, всъщност са четирите обърнати по посоките на света лица на Буда. И нищо чудно, защото Джаяварман VII е първият император, сменил стария Шива с култа към Буда.

Първо Борис ме води към неговия най-величествен строеж - храма Байон. Той се намира в самия център на Ангкор Тхом. Това е първият ми сблъсък с великата ангкорска култура и съм потресен от гигантската планина от камък, сътворена от човешките ръце. Тя се издига симетрично от четирите страни и представлява пирамидална структура, в чиито център е високото 46 м главно светилище.

Над нея се извисяват 52 кули

на които са изваяни четириликите изображения на Буда, наброяващи общо 208 образи. Мнозина твърдят, че това са портрети на самия Джаяварман VII.

Особена ценност са невероятните релефи на Байон. Освен загадъчните усмивки по многобройните лица на Буда върху кулите, целият храм е опасан от скулптирани композиции. Основната част от сюжетите са взети от всекидневния живот на древните кхмери. Най-интересна обаче е 4.5-метровата стена, на която е представено голямото сражение на император Джаяварман VII с тямите във водите на езерото Тонлесап. По невероятно експресивен начин е изобразен устремът на бойците върху корабите, а детайлите са прецизно предадени, като са изобразени дори рибите в езерните дълбини.

Слизаме по стръмните стълби и се отправяме към следващото творение на кхмерските архитекти. Храмът Бапуон е съвсем близо до Байон и представлява каменен хълм, символизиращ свещената планина Меру. Този ансамбъл е построен в ХI в. още преди създаването на Ангкор Тхом и Джаяварман VII само го включва в него. Стремейки са към грандиозно строителство, архитектите допускат сериозни грешки, които съвременните реставратори сега отстраняват.

Първата част от разходката ми в Ангкор завършва на гигантския площад, където са се извършвали военните паради и религиозните церемонии. А от едната му страна е великолепната каменна трибуна, от която императорът наблюдавал процесиите. Тя носи името "Терасата на слоновете" от многобройните фигури на свещените животни. Заедно с владетеля на трибуната се намирали приближените от двора и чуждестранните гости. Борис ми разказва, че за разлика от каменните светилища, императорските дворци са били изцяло от дърво поради особеностите на климата в Камбоджа. По тази причина от тях днес не се е запазило практически нищо.

Вече съм пълен съм с впечатления, но съм изправен пред избор - дали да видя най-големия храм, прочутия Ангкор Ват, или да обиколя светилищата от т. нар. "Малък" и "Голям кръг" в околността. Избирам второто и се насочвам към Та Прохм ("Окото на Брахма"). Той също е дело на император Джаяварман VII, който го посвещава на майка си. Наричат го също така "Кралския манастир", като в него е имало университет и библиотеки. Един от надписите свидетелства, че по време на разцвета на империята в него

служели 80 000 души с 18 върховни жреци и 615 танцьорки.
Съвсем естествено след това светилище трябва да видя свързания с него гигантски ансамбъл Преа Кхан. Ако Та Прохм е посветен на майката на Джаяварман VII, то този е в чест на баща му Дхараниндраварман. Построен е в 1191 г. на мястото на стар дворец на император Яшоварман II, изпепелен при нашествието на тямите. Ето защо в превод наименованието на храма означава "свещения меч".

Влизаме през тържествената порта и вървим из огромния комплекс. Изумен съм от неговите мащаби, както и от прекрасните статуи и барелефи. Особено съм впечатлен от библиотеката, издигаща се на два етажа. Уникалното за нея са кръглите колони, които са рядкост в архитектурата на кхмерите. Въпреки, че ансамбълът е запазен в доста голяма степен, навсякъде по земята са пръснати каменни блокове и релефи. Това е резултатът от вековното нашествие на джунглата, а корените на дърветата буквално са се впили в древните стени.

Някога в Преа Кхан са служели почти 100 000 човека - жреци, монаси, слуги. Тук се е намирал един от най-големите будистки университети в Азия, където преподавали хиляди учени. Всъщност той е център на цял сателитен на Ангкор Тхом град с квартали от дървени жилища и собствени каменни храмове.

Привечер Борис ме води до още един храм, откъдето ще видя невероятния залез над Ангкор. В последните лъчи на умиращото слънце гледам потъналите в джунглата останки на великата цивилизация и си мисля за преходността на човешкия живот.

Анджелина Джоли снима филм в Ангкор

Една от големите реклами на Ангкор е името на популярната актриса. Работата е в това, че там е снимана първата част от филма за археоложката авантюристка Лара Крофт. В нея Анджелина Джоли се подвизава сред стнетите на обвития от корените на дърветата храм Та Прохм.

Прекрасният Ник Пин

Макар в Ангкор да видях много огромни религиозни комплекси, аз буквално се влюбих в малкия храм Ник Пин, изграден в центъра на голямото изкуствено езеро Джаятатака. Построен е отново от Джаяварман Vтт, който вярвал, че водите на езерото са лечебни и могат да лекуват всички болести.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай