Илияна Йотова: Вапцаровата вяра пребори смъртта

Илияна Йотова: Вапцаровата вяра пребори смъртта | StandartNews.com

Вапцаровата вяра в живота пребори смъртта и ние ще продължим да предаваме тази вяра и на следващите поколения. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на възпоменанието по повод 75-ата годишнина от гибелта на Никола Вапцаров, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Поклонението се състоя на Мемориал „Гарнизонно стрелбище". "Tалантът на Вапцаров не може да бъде победен от оръжие. Той е поет, превеждан на толкова много езици, че днес трудно можем да преброим страните, в които неговите песни се четат", посочи Илияна Йотова пред Гарнизонното стрелбище в София, където десетки се стекоха да почетат паметта на великия поет. Там бе и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Казват, че този, който върви тихо, не оставя пътеки, a този, който си служи само с угоднически думи, не оставя дела. Никола Вапцаров беше различен. В малка книга искрено написа истината за човешкия живот, за любовта към родината, за по-доброто бъдеще. Не само за един народ, а за цялото човечество. С това той е ценен, каза вицепрезидентът и подчерта, че опитът да бъдат заличени Вапцаровите „Моторни песни" е позорен.

Ние сме бъдещите хора, за които мечтаеше и пишеше Никола Вапцаров. Но дали останахме верни на неговата вяра, за която бронебойни патрони нямаше? Дали вярваме в хуманизма и имаме същата социална чувствителност? Или днес използваме красиви думи, без сами да вярваме в тях. Думи, с които търсим доверие, но не обличаме в дела", запита Илияна Йотова и определи Никола Вапцаров като един от най-големите хуманисти и идеалисти на 20-ти век.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай