Икони на Димитър Зограф са гордостта на "Св. Висарион"

Икони на Димитър Зограф са гордостта на "Св. Висарион" | StandartNews.com

Св. Богородица от Божи гроб бди над църквата още от първата копка

Семейство Баткови дари на храма уникална колекция от 40 светии

На 29 юли Катедралният храм "Свети Висарион Смоленски" в Смолян ще чества храмов празник.

Тази година тържествата ще бъдат по-специални, защото на 2 юли се навършиха 10 години от освещаването на православната светиня. На тази дата през 2006 г. тогавашният Пловдивски митрополит Арсений отслужи водосвет и благослови църквата в центъра на родопския град.

Днес "Стандарт" ще разкаже за иконите, пред които миряните могат да се помолят в "Свети Висарион".

Иконите са душата на един храм. Ликовете на светците внушават чувството за святост, укрепват вярата и вдъхват увереност в този свят и надежда за вечен живот в отвъдното. Затова от край време всеки Божий храм се е стремил да се сдобива с мощите на светците, с повече древни и прославени техни изображения, дело на прочути зографи. "Свети Висарион Смоленски" е нова църква, едва 10-годишна. Но на иконите й могат да завидят доста стогодишни храмове в България.

Не само защото иконостасът от орехово дърво е резбован от проф. Кънчо Цанев, уви, вече покойник. Иконите пък са изографисани от семейство Елена Кантарева-Дечева и доц. Дечко Дечев и техни ученици от специалност "Църковна живопис" към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Уникален е и параклисът "Св. Теодор Тирон", чийто иконостас е работа на самоукия майстор-резбар от село Момчиловци Христо Петров, а иконите са от Мария Минева и Радостин Павлов, възпитаници на проф. Любен Прашков.

Истинското богатство от ликовете на светци е в криптата на храма, чиято експозиция, както и и подредбата на целият храм, е дело на художника Владо Руменов. А самите над 40 икони се дарени от главните ктитори на църквата - Тодор и Здравка Баткови. Сред тях има образци на Тревненската и Самоковска школа, както и икони от Русия. Всички те са от XVIII-XIX век, сподели за "Стандарт" г-н Руменов. За съжаление, както е било в духа на епохата, почти всички имена на зографите са останали анонимни. Но три от тях със сигурност са на Димитър Зограф.

Семейната колекция от икони е събирана дълги години. Всяка от тях има сертификат, а най-старата датира от началото на 18 век. "Голяма част от иконите съм откупил и спасил от нелегален износ и продажба на черния пазар, те са храмови икони и мястото им е при хората", каза адвокат Тодор Батков при гостуването си на храмовия празник през 2015 г. По думите му някои от тези реликви са уникални, особено една, която е сред трите най-ценни у нас. Също дарение от адвокат Батков е уникална икона на Св. Богородица с младенеца, покрита със сребърен и златен обков, която е поставена на десния проскинитарий в храма. Главният ктитор я дари още при първата копка на храма през април 2002 г., когато бяха осветени основите. Донесена е от Божи гроб, където г-н Батков решава да съгради църква в България. Лично дарение от семейството му са и 11-те камбани, които огласят Смолян при всички празнични служби.

Майсторът вкарал в занаята брат си Захарий

Смолян може да се гордее, че храмът "Св. Висарион" притежава уникални икони от Димитър Зограф - по-голям брат и учител на Захарий Зограф. Той е роден през 1796 г., а през 1822 година се жени за Християния, дъщеря на виден самоковски първенец. Повечето от седемте им деца - Зафир, Никола, Атанас, Захарий, Иван, Домна и Павелq също стават живописци.
Димитър Зограф почти никога не подписва произведенията си, и те невинаги могат да бъдат установени със сигурност. Явно той е рисувал иконостасните икони в църквите "Св. Неделя" в Пловдив, "Св. Богоридица" в Скопие, "Св. Никола" в Плевен и в Троянския манастир, както и част от стенописите в главния храм на Рилския манастир. Последната му творба е един стенопис в самоковската църква "Св. Никола". Предполага се, че някои от иконите в църквата "Свети Атанасий" в Оризари са рисувани от Димитър Зограф заради стиловите характеристики. На него се приписват и три недатирани икони в построената в 1917 година църква "Свети Георги" в Кочани.
Умира в родния си град през 1886 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай