Идва студ от понеделник

Идва студ от понеделник | StandartNews.com

Температурите падат с 10 градуса за седмица, очакват се слани и силен вятър

Октомври с няколко слънчеви дни, в планините - до 100 литра кв/м дъжд

Есента вече се усеща сериозно в България. И ако до неделя слънцето ще ни се струва все още лятно, то от понеделник вече съвсем няма да е така. За седмица облаците, които ще дойдат в Западна България, ще го скрият сериозно, а след това то едва ще се усеща.

 Според прогнозата за температурите може рязко да спаднат за разлика от слънчевия септември. В началото на месеца се очаква наличието на повече валежи от нормалното за месеца и сравнително високи за сезона температури, но и доста обилни валежи, предупреждават синоптиците. Постепенно обаче времето все повече ще се захлажда като не е изключено и образуването на слани. Минималните температури за месеца през 2016 се очаква да бъдат около 1 до 6 градуса, а максималните 23-25.

През първата половина на месеца ще бъде относително топло за сезона с температури от 21-26 градуса, но през втората половина трябва да се подготвим за обилни дъждове и рязко спадане на температурите. Към края на месеца ще се радваме на 3-4 слънчеви дни, но температурите няма да се повишат с повече от един - два градуса. Морето вече не е подходящо за почивка, а в планината става доста неуютно и хладно. Очакват се и първите по-силни валежи. Прогнозата за валежите е за не повече от 60-70 литра на квадратен метър, като за равнините се очакват 40-50, за южните части на страната където Октомври 2016 по правило е по-дъждовен - 50-60 литра, а в планинските райони се прогнозира достигането до 100 литра на квадратен метър.

В по-големите градове в страната времето ще остане сравнително топло през първата половина на октомври , но прогнозата за второто полумесечие е за рязко захлаждане. В София температурите ще достигнат до 21 градуса като минималните стойности се очаква да бъдат между 6 и 8 градуса. Типично през октомври е засилването на ветровете от изток, като и тази година се очакват подобни ветрове. Паралелно с източните ветрове, севера ще започне да подухва през втората половина на месец Октомври 2016, което се прогнозира да доведе до спад на температурите.

В планинските области времето ще бъде предимно облачно с чести превалявания от дъжд, а в края на месеца и от сняг. В южната част на страната се очакват средни температури около 15 градуса, като минималните ще бъдат между 9 и 11, а максималните около 21-22 градуса.

Като цяло, прогнозата за времето през октомври не е благоприятна за туризъм. На морето ще е хладно, а в планините облачно с чести краткотрайни превалявания.

По южното Черноморие се очакват засилени превалявания от дъжд, а студеният вятър духащ откъм морето ще понижи температурите с един–два градуса. Максималните температури ще стигнат до 21 градуса, като в Бургас и Варна ще варират между 11 и 19 градуса, твърдят метеоролозите от БАН.

Грипът идва в края на октомври

Ваксинацията започва от следващата седмица

Есенната грипна вълна тази година се очаква по-рано - още в края на октомври. Тогава лекарите предполагат, че ще дойде първият пик на хремата. И затова отсега предупреждават, че времето за ваксинация е дошло. Според докторите за постигане на оптимална защита срещу грипа е необходима ежегодна имунизация. И затова препоръчват ваксинацията да се извърши през периода октомври – ноември, когато заболяемостта от е с ниски нива и защитния ефект на ваксината се проявява 2-3 седмици след имунизацията. А трябва да се има предвид, че вирусите имат относително висока устойчивост в околната среда. При кихане и кашляне, чрез слюнката, те могат да попаднат върху предмети от околната среда, където да останат жизнеспособни до няколко часа. Когато докоснем заразена повърхност, можем неволно да пренесем причинителя до лигавицата на устата, носа или окото и по този начин да му дадем възможност да навлезе в организма и да се размножи.
При грипа скритият период е относително кратък – обикновено не повече от 3-4 дни.

Есенно-зимната сезонност е свързана и със способността на вируса да преживява по-добре на ниски температури.

В Европа - хладно, без бури

Според първоначалните прогнози през октомври в Западна Европа ще бъде хладно, но бури не се очакват. На Балканите пък вероятността за валежи е по-голяма, но бедствия прогнозират синоптиците, че няма да има. Температурите в Лондон ще бъдат по-ниски от очакваното, но пък за сметка на това в Мадрид и Атина живакът ще стои над 20 градуса почти през целия октомври.

Магнитни бури ни тормозят още ден

Смущенията днес са най-силните през последните няколко години

Силна магнитна буря, която започна на 26 септември ще ни мори още няколко дни. Според специалистите тя е изключително интензивна, като от 28 септември до 1 октомври интензитетът е най-силният от няколко години насам. Специалистите предупреждават, че явлението носи депресии, инфаркти и покосява страдащите от кардиологични проблеми и бъбречни заболявания. Обострянето на болежките ни е заради смущения в магнитосферата в резултат на средни по интензитет, но упорити магнитни бури. Усилват се и мигрените, а хората с нарушения във вестибуларния апарат може да бъдат приковани на легло. Смущенията са от 4-то ниво и се класифицират с оранжев код, последния преди червен. Те се изразяват най-вече в безсъние, главоболие, обостряне на хронични заболявания, лудите буйстват. В следващите дни това въздействие най-вероятно ще се увеличи. Причината според учените е в това, че активността на слънцето, причиняваща смущенията е пресякла нулевия слънчев меридиан и е преминала от източното полукълбо на Слънцето към западното, което е с по-силна геоефективност. Хронично болните ще са с обострени състояния и дори с кризи чак до неделя, тъй като аномалиите действат негативно два дни, след като са отминали. Причина за това е отделеният радон, който достига атмосферата.

Договорът за климата от Париж влиза в сила

Споразумението за климата от Париж ще влезе в сила до 7 ноември, когато в Маракеш, Мароко, започва Конференцията на ООН по изменението на климата (COP22). Това става възможно след като вчера, на извънредно заседание на Съвета по околна среда в Брюксел, беше постигнато съгласие за бърза ратификация на Споразумението. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева участва в заседанието. След дълги и сложни преговори Съветът стигна до историческото решение бързо да ратифицира Споразумението и така да се изпълни двойното условие за влизането му в сила - 55 страни, отговорни за поне 55% от въглеродните емисии на планетата, да депозират ратификационните си инструменти.

Споразумението от Париж създава рамка за борба с изменението на климата в световен мащаб след 2020 г. Изпълнението й следва да доведе до избягване на опасните климатични промени, като се ограничи повишението на средната глобална температура - под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива. ЕС и неговите държави-членки са сред най-амбициозните в борбата с климатичните промени. В контекста на Споразумението от Париж те поеха обвързваща цел за намаляване на емисиите парникови газове с най-малко 40% до 2030 г., в сравнение с нивото им през 1990 г.

Луната най-полезна между 16-ти и 30-ти

За разлика от тежките дни, които Слънцето ще ни донесе с магнитните бури, то Луната във втората половина на месеца ще помогне на много хора да се чувстват добре. Освен това в периода 16 - 30 октомври можете да стартирате успешно диетичен хранителен режим. В дните от 1 до 15 октомври Луната е нарастваща. Но такава е и последната дата от месеца – 31 октомври. Затова специалистите съветват, ако сте на диета да не очаквайте резултати веднага. Подходящите дни за лунна диета този месец са пет – 1 и 30 октомври – фаза новолуние, 9 октомври – фаза първа четвърт, 16 октомври – фаза пълнолуние, 22 октомври – фаза последна четвърт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай