И най-лекият крем е щит срещу рака

И най-лекият крем е щит срещу рака | StandartNews.com

Разлика в защитата между 15-и и 50-и фактор е едва 5%, казва доц. Красимир Киров

Колкото повече се покачват температурите, толкова повече време прекарваме на слънце. Въпреки че е приятно и ни кара да се чувстваме добре, припичането си има и своите негативни последици. Една от тях са меланомните тумори, за чиято поява е виновна именно слънчевата светлина или по-точно ултравиолетовите лъчи.

В края на миналата седмица във Велинград се проведе семинар на тема "Тъмната страна на слънцето", по време на който доц. Красимир Киров от Клиниката по онкология в столицата обобщи опасностите, които крият слънчевите лъчи, и основните средства за предпазване от тях.

"Въпреки че меланомните тумори са доста рядко срещани - около 10% от всички кожни тумори, именно те са виновни за близо 80 на сто от смъртните случаи при рак на кожата", подчертава доц. Красимир Киров. UV лъчите са основният външен фактор, който причинява рак на кожата, ето защо е изключително важно да се предпазваме от тях.
От първото посещение на плаж всички сме запознати с най-разпространените начини да се защитим от слънчеви изгаряния - използване на слънцезащитни продукти, носене на шапка и очила и стоене на закрито в най-горещите обедни часове. "Болшинството от хората, за съжаление, не са запознати как точно трябва да се използват слънцезащитните продукти и по тази причина не се предпазват качествено", категоричен е доц. Киров. Специалистът съветва емулсиите да се нанасят обилно върху тялото - около

2 с.л. масло или олио за едно намазване

Задължително е също обилното покриване да бъде направено още у дома, преди да сме отишли на плаж.
"Другата голяма заблуда, която битува в обществото ни, е относно ефективността на тези продукти с различна степен на защита. Истината е, че между масло със слънцезащитен фактор 15 и такова с 50-и фактор разликата е едва 5%. Т.е. SPF 15 ни защитава от вредните лъчи 93%, а SPF 50 - 98%", разяснява доц. Красимир Киров. Подтикването на хората да купуват продукти с по-висока степен на защита се оказва една доста добра маркетинг стратегия, категорични са специалистите. Голяма заблуда са и фармацевтичните продукти, за които се твърди, че са с 60-и или по-висок слънцезащитен фактор. "Такива кремове няма как да съществуват, така че хората не бива да им се доверяват", казва доцентът.

Когато купувате слънцезащитен продукт, задължително трябва да погледнете дали той е предназначен за предпазване и от двата вида UV лъчи - А и В, тъй като по-голямата част от кремовете защитават основно от UVB лъчи, въпреки че е доказано, че именно А лъчите са по-вредни за кожата и могат да доведат до рак.
Вторият най-разпространен метод за добиване на тен, след припичането край басейна или морето, е посещението на соларни студиа. Солариумът работи с UVA лъчи, които, както вече изяснихме, са по-вредни за здравето, освен това състаряват кожата и

водят до появата на бръчки

"Особено притеснително е, че са се увеличили случаите на меланом при хората, които посещават солариум често", казва доц. Киров. В повечето случаи това са жени, които се пристрастяват към процедурите. В САЩ това е толкова често срещано, че дори има специално обучени психолози, които да помагат на дамите да разберат, че солариумът е опасен и трябва да се откажат от него. В много страни по света е забранено посещението в солариум на деца под 18 г. или се иска разрешение от родител. В доста соларни студиа пък има табели, подобни на надписите от цигарените кутии, които гласят, че тези процедури застрашават здравето. "Важно е жените да знаят, че за безопасно се счита солариум да се посещава не повече от 11 пъти на година", подчертава доц. Киров.

Меланомът все по-смъртоносен

Всяка година 200 000 души по света разбират, че имат меланом, а 46 000 умират от това заболяване. За разлика от други видове рак, смъртните случаи при рака на кожата се увеличават, като прогнозите са до 2030 г. да достигнат почти 80 000 годишно. Меланомът засяга по-млади хора в сравнение с другите карциноми, като повече от диагностицираните са на възраст между 25 и 65 г.

В България приблизително 470 души се разболяват, а около 180 умират от меланом всяка година. Клиничните изследвания за откриване на нови лекарства дават надежда за по-добри резултати при лечението на това заболяване, твърдят специалисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай