И Мъглиж със страхове от бежанците

И Мъглиж със страхове от бежанците | StandartNews.com

Стара Загора. Ние не сме срещу бежанците, но искаме ясно разписани правила при настаняването им в различни селища на страната. Това заяви кметът на община Мъглиж Господин Господинов в сряда по повод настаняването на няколко сирийски семейства в подбалканското градче. От седмица в частна къща живеели 11 сирийски бежанци – 8 възрастни, 5 мъже и 3 жени, и 3 деца.

„Никой не намери за нужно да ни информира предварително, писмото за статута и настаняването им от Агенцията за бежанците ни го връчиха самите сирийци", посочи основното си възражение кметът. Той и неговите заместници изложиха своите основателни и не дотам основателни страхове от пребиването на чужденците в общината. Един от тях бил, че със своята квалификация и образование, без владеене на български, те трудно щели да си намерят някакво препитание при и без това високата безработица в общината – над 28 на сто. Трима от сирийците били с основно образование, един нямал и начално образование, а двама били с висше, без да са посочили някакви професии. Ръководството на общината се притеснява и за здравното обслужване на пришълците, които водели със себе си и три невръстни деца – на 5, 3 и на 1 година.

Засега нямало напрежение и настроение сред мъглижани срещу 11-те бежанци, но ако броят и се увеличи общинарите не смеят да прогнозират. Те припомниха, че близо 50 на сто от населението в общината е истински конгломерат от етноси – роми, турци, каркачани, гагаузи, лингури. Според първите впечатления на мъглижани, сирийските бежанци били ортодоксални мюсюлмани, една от жените дори ходела постоянно забулена с бурка.

След казанлъшкото с. Розово, в което местните хора на практика прогониха настанените в частна къща 17 бежанци, Мъглиж е второто селище, в което декларират страховете си от разселването на чужденците в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай