И 1 капка метанол може да те ослепи

И 1 капка метанол може да те ослепи | StandartNews.com

София. Отравянето с метанол се превръща в епидемия. Какво представлява този химикал и защо има толкова пагубно действие върху организма? "Стандарт" попита проф. Людмил Антонов, специалист по аналитична химия в института по органична химия на БАН.

"Метанолът е един от най-активно произвежданите и търгувани индустриални химикали", обяснява проф. Людмил Антонов. На година от него се произвеждат около 25 млн. тона. "Напоследък често се дискутира съдържанието на метанол в течността за чистачки. Аз лично смятам, че този химикал не бива да се използва, защото е токсичен", казва професорът. Метанолът много трудно може да бъде разграничен от етанола само по мирис. И двата химикала имат аромат на спирт, но метиловият алкохол е малко по-сладникав. "Тази разлика обаче може да бъде доловена само от човек с практически опит", подчертава проф. Антонов.
Дървесният спирт е най-опасен при поглъщане, като това обикновено се случва по погрешка. Именно такива са случаите на отравяне, които се срещат най-често. А

попаднал в окото, е пагубен

- предизвиква ослепяване. Веществото много бързо се резорбира от организма и се метаболизира от черния дроб, като първоначално се превръща във формалдехид посредством ензима алкохолдехидрогеназа, а след това в мравчена киселина. "Проблемът е всъщност в тази първата стъпка от разграждането, превръщането му във формалдехид, което става много бавно. Това е една от причините, поради които отравянето с метанол се открива сравнително късно, когато вече са на лице доста сериозни увреждания", казва професорът. Втората стъпка, превръщането в мравчена киселина, става много бързо, в рамките на 1-2 минути. Тази киселина се натрупва в тялото, то няма как да я изхвърли и това води до т. нар. метаболитна ацидоза - увеличение на концентрацията водородни йони и намаление на концентрацията на бикарбонати в телесните течности. Именно мравчената киселина е виновна за въздействието на метанола върху организма. Първите симптоми при отравяне се появяват едва 12 часа по-късно.

Първият признак е чувството на опиянение

сходно с това след употреба на алкохолни напитки. След дванадесетия час се появяват и проблеми със зрението като виждане на проблясващи ярки светлини. "Колкото и странно да звучи, при такъв тип отравяне лекарите дават на пациента голямо количество етилов спирт", разяснява проф. Антонов. Това се обяснява с факта, че етанолът и метанолът се конкурират за алкохолдехидрогеназата, а ензимът има 10 пъти по-висока селективност към първия химикал. Освен при поглъщане до натравяне с метанол може да се случи и при вдишване. "За да се стигне до толкова фатални последици при поемане на пари, човек трябва да бъде изложен на тях дълго време", обяснява проф. Антонов.
Въпреки препоръките на специалистите метиловият спирт да не се използва при производството на течност за чистачки това се оказва почти неизбежно.

Литър етанол струва около 15 лв.

докато на едро метанолът може да падне и под 2 лв. Стремейки се цената на крайния продукт да е максимално ниска, хората от индустрията масово посягат към дървесния спирт.
40% от произведения в България метанол се използват за направата на формалдехид, химикал, който е важен в мебелната индустрия и при производството на бои и лакове. Той също е токсичен, но фактът, че се използва за производството на мебели, не бива да ви плаши. Влиза в състава на смолите, които слепват дървесните частички в плоскостите. Благодарение на стандартите, които са наложени в производството обаче, не е опасен за здравето. "Препоръчвам, ако имате възможност, да оставите новите си мебели няколко дни да се проветрят на подходящо място, за да изчезне типичната им миризма, която се дължи именно на този химикал", съветва проф. Антонов.
"Всички съдове, течности и всякакви продукти, съдържащи метанол, трябва да бъдат обозначавани по определен начин", смята химикът. Най-често използваният за това знак е

познат на всички - череп и кости

Друга препоръка, която професорът дава, е, ако държите зимната си течност за чистачки в мазе или други общи части на сградата, в която живеете, задължително да надпишете бутилката. Така ще избегнете случаи, в които някой съсед ще се натрови, защото по някаква причина е посегнал към шишето. "Ако някой иска да изследва някаква течност, за която се съмнява, че съдържа метанол, може да го направи при нас в Института по органична химия на БАН. Имаме много добре оборудвана лаборатория, в която непрестанно правим подобни анализи", уточнява проф. Антонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай