Христо Димитров: Възраждането на българския дух го има

Христо Димитров: Възраждането на българския дух го има | StandartNews.com

Във времена на криза, включително криза на ценностите, може би е естествено много хора да търсят сигурност в корените си. Това вероятно е една от причините за възраждането на българския фолклор. Един от "виновниците" това да се случи е Христо Димитров, основател на ансамбъл "Българе", който тази година чества 15 години от основаването си.

Възраждането на българския дух го има, преди 15 години колко клуба за народни танци имаше, сега във всеки град има десетки такива, има фестивали, има в чужбина. Това каза в предаването bTv Христо Димитров.

Кой преди 15 г. си обличаше националната носия, за да отиде някъде. Моят рожден ден миналата седмица беше само с национални носии, 160 човека бяха облечени по този начин. Да не говорим за това, което се случва на фестивала на фолклорната носия в Жеравна. Тази година имаше над 23 000 души. Вече да отидеш някъде облечен с национална носия, показваш едно невероятно уважение, всички го приемат за нормално, каза създателят на ансамбъла.

Не е важно един човек какво прави, а защо го прави, самият мотив. Патриотизма можеш да го използваш и за нещо много лошо, и хората го използват, коментира още той.

По думите му нас българите ни събира вярата, разделя ни религията, събира ни любовта, разделя ни омразата. Българите можем да живеем заедно и сме го показали чрез хорото. Христо Димитров разказа за един софийски лекар, проф. Иван Гавраилов от онкологичната болница който покрива разходите на ансамбъла, за да ходи да танцува безплатно в различни градове на страната.

Всяка една държава има нещо, в което е лидер. България е такъв едноличен, безпрекословен лидер в едно единствено нещо – неравноделните размери в българския музикален танцов и песенен фолклор, каза Христо Димитров.

На 23 октомври, от 20 ч. в зала 1 на НДК за четвърти пореден път ансамбъл "Българе" ще представи спектакъла „Осмото чудо". В него участва и холивудският актьор Бен Крос, който играе главната роля. Христо Димитров разказа, че го е привлякъл като първо му е показал сценария, а след това му е показал ансамбъл „Българе", "при което всички капитулират моментално и казват – ние сме готови да участваме в този проект".

Снощи ансамбълът е танцувал в Кърджали и не е имало човек от публиката, който да не се е хванал на хорото след края на представлението, няма значение от какъв етнос е, разказа Христо Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай