Хората в Мизия: Удавиха ни заради шарани (ОБЗОР)

Хората в Мизия: Удавиха ни заради шарани (ОБЗОР) | StandartNews.com

Адът продължава, търсят още поне десетима

"Удавиха ни заради шарани". Това викаха през сълзи оцелелите от потопа в Мизия. 5-метрова вълна по река Скът заля града през нощта срещу неделя. Водата вече взе две жерти, други десет души се издирват. Поне 100 къщи са разрушени, 800 българи са на улицата. Адът продължава - снощи дойде предупреждение за втора вълна. Според местните, причина за апокалипсиса са четири язовира - два в село Рогозен и водоемите в Нивяни и Ботево, които са прелели. Хората обвиняват местните власти, които отказали да взривят дигата на река Скът, за да се намали притокът на вода. Чак в събота местният бизнесмен Стефан Лазаров изкарал фадрома, която разбила част от стената и водата бавно тръгнала към Дунав. Голямата вълна обаче вече влизала в Мизия. В нея и сега плуват 17-килограмови шарани, твърдят очевидци. "Какво по-голямо доказателство от това искате - водата не е от дъжд, а от язовири", плачат местните.

Изведоха 800 от домовете им, 500 жилища под вода

Воден ад в Мизия. Двама души загинаха, а още 10 се издирват, след като петметрова вълна от река Скът заля града. И го разсече на две. 800 души бяха евакуирани. Извеждането на хората от наводнените им домове продължава. Някои обаче категорично отказваха да ги напуснат въпреки всички предупреждения на властите.

Водният ад в града започна още в събота по обяд. Тогава дошли и първите предупреждения. Никой обаче не повярвал на тях, тъй като от четвъртък в областта дъжд не е валял. Следобед обаче по част от улиците тръгнала вода. Хората не обърнали голямо внимание, тъй като имало празник на града и всички били на площада. Привечер водата в река Скът, която минава през центъра на града, започнала заплашително да се покачва. Малко хора обаче го забелязали. Апокалипсисът настанал около 1 часа през нощта, когато се чул страшен шум. За повечето семейства обаче било късно за евакуация. И те панически започнали да се катерят по покривите на къщите. Децата крещели, а родителите им едва смогвали да ги държат на високо. Токът в целия град спрял и ужасът настанал. Никой не можел да открие близките си. Чували се единствено викове за помощ.

По-късно стана ясно, че водата идва от река Скът. Само преди ден тя заля Бяла Сталина и отнесе десетки къщи.
Първата жертва на потопа в Мизия бе открита по обяд в неделя. За нея съобщи шефът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Той каза, че служител на МВР е намерил тялото на баща си в къщата, която възрастният човек обитавал. Няколко часа по-късно баба бе открита от спасителните екипи мъртва в дома си. Чак след края на евакуацията ще се знае със сигурност дали има още изчезнали или загинали в потопа хора. По списък на бедстващите семейства най-малко 10 души се издирват.

Над 300 пожарникари, спасители и полицаи помагат на хората в Мизия. Те буквално на ръце са пренесли вече близо 500 души. Спасените са в шок. Много от тях са настанени в сградите на училище и детска градина. Някои са отишли при близки и роднини в съседни села.

Командирът на авиобаза Крумово ген. Златко Златев съобщи, че машините са спасили трима души с лебедка и още 11 със спускане на лодка. Двата хеликоптера са прекарали съответно 3 и 4 часа и половина във въздуха, преди да се приберат за дозареждане и да се върнат над Мизия. Трета машина е в готовност да се включи в операцията. В нея ще участват 2 фадроми и самосвал, както и високопроходим автомобил от ведомствената пожарна на АЕЦ "Козлодуй".
"Когато през 1994 г. имаше подобно наводнение, ни събираха с бой на барабани. Сега много хора твърдят, че са разбрали за стихията много късно и вече не са могли да напуснат домовете си", жалват се жителите на Мизия. Опасността в града не е отминала. Късно снощи стана ясно, че втора вълна може да залее града. Хората изпаднаха в ужас. Част от тях обаче нямаше как да напуснат града, тъй като бяха от страната, която водата е заляла всички пътища. "

БЧК и фирми носят одеяла и храна

Българският червен кръст (БЧК) разблокира бедствения си резерв заради изключително тежкото положение в град Мизия. На бедстващите бяха предоставени 600 спални комплекта и одеяла, съобщиха от организацията. Днес екипите на БЧК за реакция при бедствия бяха на място и раздаваха вода и подкрепителни закуски на евакуираните. Оттам зоват, който може, да изпраща минерална вода, събират се и пакети суха храна. Козлодуйската фондация "Барака" е събрала над 500 литра вода, вафли, кроасани, ядки и мед. Пред БНР Лиляна Рашков от организацията съобщи, че граждани са дарили и бебешки дрешки, памперси, различни видове консерви, зеленчуци, лютеница и шоколад. "Дойдоха възрастни хора, които донесоха домашно сладко", допълни тя. Червеният кръст активира и своя кампания за набиране на средства за пострадалите. На кратък номер 14 66 всеки може да дари чрез SMS на стойност 1 лев.
Фирми също веднага реагираха на ситуацията и изпратиха помощи. "Булгартабак" дари 30 000 лева за помощ на пострадалите.

Компанията "Табак маркет" пък напълни камион с храни и напитки от първа необходимост. Фирмата изпрати и мокри кърпи, салфетки и пластмасови прибори, чаши и чинии.

Извеждаме хората насила

Виолин Крушовенски, кмет на Мизия

Сполетя ни трагедия в резултат на проливни дъждове и приливна вълна. От преливането на многото язовири, разположени във Врачанска област, поехме тази ударна вълна. Мизия се намира на най-ниската точка на област Враца и оттук р. Скът се влива в Дунав. Градът е под вода, няколко квартала са с воден стълб над 2 метра и няма тенденции за спадане. Рухнаха много къщи и селскостопански постройки. Направихме всичко необходимо за предупреждението на населението. В момента някои хора отказват да бъдат евакуирани - седят си по домовете и отказват да бъдат изведени по необясними причини. Почти насилствено ги извозваме, виждайки огромната заплаха за техния живот. Диги сме издигали, но по време на прииждането на реката имаше обилни валежи. Просто природата не беше с нас.

Дъщеря ридае: Мама и татко май не са живи

Къщи падат като кубчета лед, баба Славка крещи за помощ от тавански прозорец

Нямам връзка с родителите си. Най-вероятно не са живи. Стационарният им телефон мълчи. Майка ми е на 83 години, с инсулт. Неподвижна. Думите изрича през сълзи дъщеря, търсеща близките си. Отчаяната жена се опитва да открие родителите си - Валентин и Кинка Гечеви, чрез телевизионния ефир. "Само три лодки има, насочете ги към този адрес", допълни разплаканата жена пред Нова тв. И обясни, че близките й живеят на улица "Сергей Румянцев" 8. Нейната съдба имат десетки хора, които още не могат да открият роднините си. Според очевидци, в квартал "Лаката" къщите падали като кубче лед във вода. Ренета и Георги Тошеви заедно с трите им деца са от наводнения квартал "Ново село". "Излязохме само с дрехите на гърба си, всичко остана в къщата. Молим се само водата да не я е съборила. Наводнени са ни телевизорът, фризерът, нямаме вече нищо".

70-годишната баба Славка пък прекарала близо 12 часа в дома си, който е бил наводнен до втория етаж. Наложило се е жената да се спасява на таванското помещение, където от малко прозорче е викала за помощ. "Нямам телефон, токът спря, виках за помощ, останах без глас, но нямаше кой да ме чуе. Около мен виждах как падат къщи, всичките ми животни се удавиха, мислех, че и аз ще си замина, но добре, че ме намериха и спасиха", обясни жената. Марин Ангелов се оплака, че няколко часа е търсил помощ. "Ако не бях аз и един приятел с риск за живота си да слезем до квартала и да спасим баба ми, може би нямаше да е жива", каза той.

Митко дал 20 бона за ремонт

Много от бедстващите хората в Мизия се радват, че са живи. Димитър Златков сподели пред "Стандарт", че ден преди къщата му да бъде залята, й е направил основен ремонт за 20 000 лв. "Сега всичко отиде на вятъра, но по-важното е, че сме живи и здрави. При мои роднини приютявам и други семейства", обясни той. Бай Стойко, чиято стопанска постройка е разрушена и козите му са умрели, е успял да спаси само трактора си. На него бе закачил ремарке и съдействаше на пожарникарите, за да извозва храна и вода за останалите му бедстващи съграждани.

Родилка и 7 души бедстват на покрив

Родилка и още седем души, бедстващи на покрив на къща в Мизия, бяха спасени от екипите на пожарната. Те отказвали да бъдат евакуирани с хеликоптери, затова се наложило да се търсят допълнително лодки и спасители, които да ги отведат. Става дума за възрастни хора, които са се страхували да се качат на вертолета. Родилката е откарана в болница. Проверява се къща по къща, за да бъдат изведени всички от застрашените наводнени домове.

БТР возят болните

Помощи, одеяла, храни и напитки от отблокирания бедствен резерв на БЧК се товарят на БТР-и и се карат към вътрешността на потопения град. Ако се стигне до нужда от спешна медицинска помощ при спасените хора, нуждаещите се ще бъдат докарани, отново с БТР-и до спешния автомобил и откарани в най-близката болница, казаха спасители.

АПОКАЛИПСИСА ПО ЧАСОВЕ

Четвъртък, 15,30 ч - Екоминистерството предупреждава за очаквано сериозно повишение на реките

Петък, 18 ч - Първи предупреждения за наложителна евакуация в Мизия. Жителите не вярват

Събота, 2 август, празник на Мизия - в 12 ч улиците се наводняват

14 ч - Обявяват евакуация

20 ч - Общината започва да разрушава дига, за да спаси града от наводнение, но без успех

23,30 ч - 20 къщи са разрушени, приижда все повече вода

01 ч - Електричеството спира в целия град, положението е критично

02 ч - Нивото на места в Мизия вече е между 3 и 5 метра

3,30 ч - Спасителите говорят за 50 съборени къщи, хора и деца са по покривите

5,45 ч - Излитат два военни хеликоптера "Кугър" за разузнаване и спасяване по въздух

10,10 ч - Откриват тялото на първата жертва

14,40 ч - Намерено е тялото на втора жертва

19 ч - Властите предупреждават за втора приливна вълна, водата започва отново да се покачва

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай