Хлябът от кварталните фурни по-предпочитан от заводския

Хлябът от кварталните фурни по-предпочитан от заводския | StandartNews.com

Варна. Кварталните фурни излизат пак на мода в потреблението на българина за хляб. Пресните самуни с твърдо изпечена кора, замесени с повече закваска от познатия и доверен майстор-пекар са все по-предпочитани пред заводския хляб, каза Иво Бонев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна.

Над средното за страната - 25 % е вече потреблението в морската столица на по-здравословен и качествен хляб – от серията тъмни самуни и направени от лимец, посочи той.

Условията за добра нова реколта от жито са прекрасни, а оттук и за преработката на хубаво брашно според данни на зърнопроизводителите. Няма очаквания цената на насъщния да се вдигне след жътва, категоричен е браншовикът.

Промените в Закона за защита на конкуренцията, станал все по-популярен като закон срещу търговските вериги, ще даде глътка въздух на родните хлебопроизводители. Досегашните такси, вземани от тях за хипермаркети, са надвишавали 40 на сто. Това, както и сивият сектор, са довели да фалита на много хлебопекарни. В България от 2200 фурни преди 3 години, сега регистрираните са около 700.

Цените на обикновените козунаци за Великден са като миналогодишните - 2.20 -2.50 лева, с пълнеж от 3 до 3.50 лв за 400 грама. Бутиковите козунаци струват около 5 лева и са направени с краве масло, повече стафиди и бадеми. За един козунак отиват поне 6 часа работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай