Хлапета стават откриватели за 1 юни

Хлапета стават откриватели за 1 юни | StandartNews.com

БДЖ ще вози безплатно всички до 14-годишна възраст

Три дни забавления в Банско за празника на малчуганите

Множество забавления, работилници и пищни програми очакват малчуганите в различните градове на страната по повод 1 юни. Местните управи са се погрижили за най-малките да има достатъчно забавления в празничния ден, а на някои места честванията ще продължат и по-дълго.

В София ще има Детски панаир, който включва над 60 мероприятия. Те ще се провеждат пред Народния театър "Иван Вазов", а съорганизатори са Столична община и фондация "Изиарт".

Работилниците ще се провеждат от 11.00 ч и 20.00 ч на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии.

Организаторите са изработили и специални игри за музеите - децата ще могат да станат откриватели в Национален археологически институт с музей, Национален природонаучен музей, Университетски ботанически градини - София, Музей по палеонтология и исторична геология на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, Институт за етнография и фолклористика с Етнографски музей и Софийска градска художествена галерия.

За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници, между които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, грънчарство.

Посетителите ще бъдат въвлечени в света на науката - физика и химия, със специално разработено ателие по наука, в което децата ще могат да се запознаят със свойствата на водата. В програмата са включени и редица спортни активности - танци, йога, тенис, футбол, шах. Организаторите са приготвили и атрактивна програма за сцената - музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. Предвидено е и атрактивно готварско шоу с децата и Ути. По традиция ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да влязат в ролята на истински пожарникари.

В Банско празненствата ще продължат цели три дни. В 10 часа ще има риболовен турнир под наслов "Детето риболовец без дрога". Интерактивен урок по родолюбие ще бъде представен от 12,00 ч в салона на читалище "Никола Вапцаров". Денят ще завърши с безплатна кинопрожекция на два интересни детски филма - "Астерикс" от 16,30 ч и "Омагьосаната къща" от 18,00 часа.

В Сандански пък днаес в Дома на културата ще бъдат прожектирани за първи път 3D филми за различни възрасти. Всички детски градини, основни и средни училища ще се ползват с намаления за колективни посещения. В Разлог са заложили на клоуни, томбола и песни за детския празник. Празничната програма започва в 10.30 ч, когато децата от ОДЗ "Радост" и ученици от началните класове на училищата ще представят таланта си на сцената на централния площад в града. Паралелно с това ще се проведат традиционните състезания по майсторско управление на велосипед.

Междувременно от БДЖ съобщиха, че и тази година ще спазят добрата си традиция и ще подарят безплатно пътуване на всички деца на възраст до 14 години. Младите пътници могат да се възползват от тази възможност от 00:00 ч до 24:00 ч на 1 юни във всички категории влакове (пътнически, бързи и бързи влакове със задължителна резервация).
Възрастта на децата се удостоверява с акт за раждане или копие от него, както и с железопътни карти "Дете" и "Учащ".

700 малки художници рисуват "Мъдростта на народа ни"

За 14-а поредна година фондация "Детето и фолклорът" организира празник за софийските деца на 1 юни в Националния музей "Земята и хората". Песни, музика, танци и смях. И много талант ще покажат децата от различни столични училища, читалища, музикални и танцови състави. Специален участник с танц и фокуси е Никол Стоянова, най-малката полуфиналистка в "България търси таланти", представител на читалище "Роден край".

Празнична е и изложбата "Мъдростта на народа ни", която ще бъде открита. Тази година темата е "Българските празници и обичаи". Любими сюжети от българската празничност - благославящи коледари и малки сурвакари, цветни лазарки, вълшебни приказки за Великден, загледани в огъня нестинари, слънчеви магии на Еньовден, Петровден, Илинден, лицата на светците ни - Богородица и нейния син Исус Христос, св. Георги, св. Димитър, св. Никола.

Със свои картини участват повече от 100 училища, читалища и школи по рисуване от цялата страна. Рисуват над 700 талантливи малки художници. Най-добрите илюстрации от конкурса ще могат да се видят в изложбата. Най-талантливите ще получат своите награди според мястото, което им е отредило журито с председател доц. Николай Цачев, преподавател "Илюстрация" в НХА.

Празникът се организира по проект, съфинансиран от Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община и се реализира в подкрепа на инициативата "София - Европейска столица на спорта - 2018 г.".

Рап звезди пеят в Русе

Кулминацията на 1 юни в Русе ще бъде големият концерт на обичаните тийн идоли Павел & Венци Венц, в комбина с нашумелите от тв шоуто "X Factor" рап звезди, братята Пламен & Иво. Четиримата популярни хип-хоп музиканти ще подарят на феновете си изпълнения на живо на любими авторски песни.

Началото на празничната програма в Mall Rousse пък поставя Детски кът за игри, забавления и приключения, разположен на последния етаж на търговския център. Там между 10.00 и 20.00 часа малчуганите ще могат да лепят, рисуват, скачат, пеят, участват в неподозирани фантазирани приключения, а защо не и да станат "живи пионки" в грамадно "Не се сърди човече". "

В Кърджали правят надпревара за бебета

Гост на детския празник в Кърджали по случай 1 юни ще бъде веселият клоун Марси Марсиано, съобщи директорката на ОДК Златка Пеньова. За малчуганите в Градската градина ще има много изненади - шоуфокуси и балонно шоу с различни фигури с балони. Предвидени са също конкурс за рисунка на лице и рисунка на асфалт. Жените социалистки в града организират спортен маратон "Кой най-бързо бяга и пълзи" за деца от 7 месеца да 3 години. Идеята е кой малчуган ще стигне най-напред до любимата играчка. За първи път ще се организира и бейби дискотека. По традиция народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева подарява на кърджалийските деца театрален спектакъл.

Състезание по бягане до "Баба Вида"

Лъвски празник организрат във Видин в деня на детото, съобщиха от общината. Той започва в 10 часа пред сградата на драматичния тетър. Тогава деца от различни възрасти - до 14 и до 18 години, се впускат в бягане до крепостта "Баба Вида". За най-добрите спортисти са предвидни награди - 100 лв. - за най-бързия и по 70 и 50 лв. за двамата след него. От 11 часа пред художествената галерия започва лайънс турнир по шах. След обяд в крайдунавския парк започва детски купон, наречен "Щуроландия".

Безплатен аквапарк за дребосъците от Добрич

Богата програма предлага община Добрич за децата на 1 юни. От сутринта започват множество ателиета за малки и големи, обединени в петото издание на фестивал на талантите. Според своите интереси малките, а и пораснали деца ще могат да рисуват, да изработват колажи от прежди, копчета и хартия, да направят свое бижу, да наблюдават и се учат да ходят на кокили или по лента, както и как да се превърнат в живи статуи или пък да се научат да стрелят с лък.

За децата под 12 години врати отваря на 1 юни безплатно и аквапарк "Аквамания" в Албена, съобщиха от курортния комплекс. Възрастните пък ще могат да се насладят на атракциона с 50 процента намаление от цената за входа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай