18:00 ч.

01.11.16

2 мин.

0

3

0
Хиляди учени излязоха на протест
Снимка: bas.bg

Учени от Българската академия на науките (БАН) и Селскостопанската академия излязоха на протест заради парите, предвидени за наука в Бюджет 2017.


Участват над 2000 хил. души.


Според тях сумите – 78 млн. лв. за БАН и 13 млн. лв. за Селскостопанската академия, са крайно недостатъчни, съобщава bTV.


Учените настояват за достойно заплащане, предвид, че в момента заплатите им са 400 – 600 лв., но не само – искат и държавата да отделя достатъчно пари, за да може науката в България да се развива.


Протестът е под формата на шествие, което започна в 11 ч. от сградата на БАН и включва поднасяне на венец пред паметника на Васил Левски.


Неслучайно протестът се провежда днес – Деня на народните будители, в който честваме делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията.


Празникът е подходящ момент да се напомни на управляващите, че българската на наука е в много тежко състояние. Смятаме, че това е един от последните моменти, в които може да се направи нещо, за да се спаси тя, каза един от протестиращите.


Не сме синодални старици. Българската наука има своите постижения, тя постоянно се изнася на европейски и световни конгреси, на международни форуми, има много добра позиция в света. За да се промени отношението на обществото към нея, трябва и държавата да спази своите постановления, приети в националните постановления и подписаните на европейско ниво, каза друг от недоволните.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 14:42 · 02.11.2016
Първите два коментара нагледно показват докъде може да стигне едно общество, в което продължително и систематично се пренебрегват такива ценности като култура, образование и наука. Много тъжна деградация, надявам се не безвъзвратна!
Потребител · 08:18 · 02.11.2016
"Професор от БАН: Правителствата крият за срещите с извънземни, САЩ и Русия са получили технологии от тях" - верваме, нека тия български "професори", дето само шарлатанстват да си вземат пари от извънземните (или от глупаците, които ги търпят).
Потребител · 18:32 · 01.11.2016
Въпросът ми е почти риторичен - колко хиляди са учените в България. Моля посочете дискретна стойност. Какви заплати получават? Каква е ползта (посочете дискретна стойност в лева) от научни разработки - възвръщаемост на всички елементи от присъщите разходи на учените. Дали не би следвало да има "учени" - "одучени"?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент