Хиляди учени излязоха на протест

Хиляди учени излязоха на протест | StandartNews.com

Учени от Българската академия на науките (БАН) и Селскостопанската академия излязоха на протест заради парите, предвидени за наука в Бюджет 2017.

Участват над 2000 хил. души.

Според тях сумите – 78 млн. лв. за БАН и 13 млн. лв. за Селскостопанската академия, са крайно недостатъчни, съобщава bTV.

Учените настояват за достойно заплащане, предвид, че в момента заплатите им са 400 – 600 лв., но не само – искат и държавата да отделя достатъчно пари, за да може науката в България да се развива.

Протестът е под формата на шествие, което започна в 11 ч. от сградата на БАН и включва поднасяне на венец пред паметника на Васил Левски.

Неслучайно протестът се провежда днес – Деня на народните будители, в който честваме делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията.

Празникът е подходящ момент да се напомни на управляващите, че българската на наука е в много тежко състояние. Смятаме, че това е един от последните моменти, в които може да се направи нещо, за да се спаси тя, каза един от протестиращите.

Не сме синодални старици. Българската наука има своите постижения, тя постоянно се изнася на европейски и световни конгреси, на международни форуми, има много добра позиция в света. За да се промени отношението на обществото към нея, трябва и държавата да спази своите постановления, приети в националните постановления и подписаните на европейско ниво, каза друг от недоволните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай