Хиляди се надпяват на събор на чешмарите

Хиляди се надпяват на събор на чешмарите | StandartNews.com

Стотици ще танцуват и ще се надпяват на фестивал на народното творчество "Родопа пее и танцува" и празник на Доспат и чешмарите. Очаква се за събора тази събота хиляди да се стекат в родопския град. Над 600 танцьори и състави тази година са заявили участие на тридневния фест от 22 до 24 август. Идеята на организаторите е той да се превърне в Национален фолклорен фестивал по подобие на този в местността Рожен.

Съборът на чешмарите се провежда единствено в Доспат. За да се стимулират младите да продължат вековната традиция и да наследят чешмарството като занаят, общината ще даде награди на най-възрастния и най-младия чешмар. Доспат е известен с най-много чешми на глава от населението. Всеки род е построил поне една, като броят им в общинския регистър вече надхвърля 1800. Повечето са бели - от мрамор или камък с по един-два чучура, но има и атрактивни уникати с по 24 чучура.

В дните на събора всяко семейство се събира около своята чешма, въртят се чевермета, пеят се песни и в негласно съревнование се планират нови бели чешми край пътищата, за да има вода за всеки пътник.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай