Хиляди пипнаха отново Богородица от Бачково

Хиляди пипнаха отново Богородица от Бачково | StandartNews.com

Пловдив. "Дочакахме да я видим и да я докоснем отново". С тези думи вярващите, които се събраха на втория ден от Великден в Бачковския манастир, понесоха на ръце чудотворната икона на Света Богородица за традиционното литийно шествие до Клувията. Повече от две години манастирската светиня бе заключена в килия в обителта за реставрация.

Преди няколко месеца отново бе изнесена за поклонение в църквата "Св. Богородица", а вчера поведе шествието към местността, където е била скрита от турците по време на робството. Докато я нямаше, копие водеше литията и много от миряните се отказаха да идват в Бачково, тъй като не вярваха, че то има същата сила като оригинала. Вчера обаче манастирът отново се напълни. Вярващите заявиха, че чакат нови чудеса от иконата. Макар реставрацията й да не е приключила окончателно, тя е във вид, който й позволява да бъде отнесена до Клувията, обясни игуменът отец Симон.

Точно в 8.30 часа той лично поведе шествието по стръмната 6-километрова отсечка нагоре в планината. Народът се редуваше да носи на ръце светинята, тъй като според поверието иконата помага на тези, които са били най-близо до нея. По тази причина предишната вечер в манастира преспаха стотици миряни, които горещо молеха Света Богородица да разреши здравословните и душевните им проблеми. От векове се знае, че чудотворният лик на Дева Мария от Бачковския манастир лекува бездетни и помага на неизлечимо болните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай