Хиляди пак на бунт за тока

Хиляди пак на бунт за тока | StandartNews.com

Протестите срещу скъпия ток в страната не стихват. И днес хиляди излязоха по улиците на редица градове, за да изкажат недоволството си от високите сметки.

Стотици софиянци се събраха пред сградата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и скандираха "Мафия" със сметките си за ток в ръце. Протестът е организиран от структурите на ВМРО. Към редиците на протестиращите обаче се включи Църквата, Комисията за защита на потребителите, редица кметства и общини, дори бизнес организации.

Протестиращите внесоха в ДКЕВР декларация с 6 искания. Те настояват да се създаде "Национален обществен съвет от защитници на националните интереси, утвърден от Народното събрание за контрол на ДКЕВР". Също така да се премахне въведената такса "достъп до разпределителната мрежа". Хората искат и да се обяви мораториум върху повишаването на цените на тока, парното и водата.

Ден на протести беше и в друфи градове. Около 150 човека се събраха пред сградата на Енергоснабдяване във Велико Търново. Под мотото „Да ги Зарежем" те нарязаха няколко сметки за ток. Исканията бяха за реално отчитане на ползваната енергия, за проверка на монополистите и за налагането на сурови санкции.

Във Варна отново хиляди излязоха по улиците. Заради снощния инцидент, когато беше наръган един от организаторите на бунта - Иван Петорв, хората смятат да завършат шествието пред болницата, където той се лекува. Хората носеха и плакати с надписи "Мафия", "Иван е с нас", "Долу".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай