Почетоха Желев като цар Борис (ОБЗОР)

Почетоха Желев като цар Борис (ОБЗОР) | StandartNews.com

С честността и скромността си е пример за всички нас, заяви патриарх Неофит

България се сбогува с Желю Желев. Опашки от желаещи да изпратят първия демократично избран президент се извиха пред катедралния храм-паметник "Св. Александър Невски".

Подготовката за поклонението пред тленните му останки започна рано сутринта. Районът около храма беше отцепен, а военни и полицаи зорко охраняваха площада. Преди траурната церемония под строй пристигна националната гвардейска част, водена от духов оркестър. По червен килим гвардейците внесоха ковчега на президента и го положиха в центъра на храма.

Неотлъчно до него беше дъщеря му Станка, придружавана от своя съпруг. Сломена от мъка, тя се разрида още преди началото на поклонението. Траурен камбанен звън даде началото на церемонията. "Винаги идва този ден, денят на смъртта, онази реалност, даденост за всички нас. Плачът е преодолим чрез вяра в победителя на тази смърт - нашият Господ Исус Христос", каза в словото си българският патриарх Неофит. И продължи: "В днешния ден, когато цяла България е в траур, прекланяме глава пред личността на един човек, който с честността си, с добротата и скромността си постави пример за всички нас в най-новата история на страната - държавникът, демократ, философът и човекът Желю Желев, който мислеше винаги като обединител на нацията". Патриархът подчерта, че д-р Желев e останал същият непроменен човеколюбец, съхранил чувството за доблест. "Остана в числото на онези извисени хора, които със скромност и честност, с богатството на идеите си винаги будят загрубелите ни души и носят усета за справедливост в нашето съвремие", добави Неофит.

Целият български и балкански политически елит беше на поклонението. За траурната церемония в София дойдоха държавните глави на Македония Георге Иванов, на Албания Буяр Нишани, на Косово Атифете Яхяга, както и председателят на Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванишич. Бившият президент на Румъния Емил Константинеску също бе в храм-паметника, както и бившият албански премиер и лидер на демократите Сали Бериша. "Житейският път на д-р Желев не бе лек. До последния си ден той активно водеше своя кръстоносен поход за истината. Както самият той написа, нелеката задача на последната му книга, а, вярвам, и на целия му живот, бе да дешифрира лъжите, илюзиите и заблудите", каза президентът Росен Плевнелиев. Парламентарният шеф Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, комисар Кристалина Георгиева, кметът Йорданка Фандъкова също дойдоха на поклонението. Там бяха президентите Петър Стоянов, Георги Първанов, бившите премиери Филип Димитров, Стефан Софиянски, икономическият министър и лидер на СДС Божидар Лукарски, председателите на ДПС и БСП Лютви Местан и Михаил Миков. На поклонението присъстваха Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита. Сред присъстващите не бяха забелязани Иван Костов и Радан Кънев, както и други разпознаваеми лица от ДСБ. Часове след края на опелото пред стълбите на катедралния храм се тълпяха хора, които искаха да си вземат последно сбогом с Желев. Погребението ще бъде днес в тесен семеен кръг - и скромно, без топовни изстрели, както се полага по протокол. Вероятно президентът ще бъде погребан в Бояна до дъщеря си Йорданка.

Церемонията като тази на цар Борис

Първият демократично избран президент на България д-р Желю Желев е вторият държавен глава, чието поклонение се прави в катедралния храм-паметник "Св. Александър Невски". Първият е цар Борис Трети, който почива през 1943 г. В патриаршеския храм, който е и обявен за паметник и няма енория, кръщенета, сватби и погребения не се правят. А изключенията са редки. Освен двамата държавни глави с опело в "Св. Александър Невски" са изпратени патриарх Кирил през 1971 г., патриарх Максим през 2012 г., както и големият оперен певец Борис Христов през 1993 г. А единствената сватба е била на цар Борис Трети през 1930 г. с принцеса Джованна Савойска.

Почетоха жертвите на комунизма преди поклонението

Президентите Росен Плевнелиев и Петър Стоянов участваха във възпоменателна церемония по случай 1 февруари - Ден на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим в България. "Първи февруари не е ден, в който отбелязваме зверствата и престъпленията на един тоталитарен режим, а е ден на признателност и почит към жертвите на комунизма", подчерта Плевнелиев и призова да не забравяме миналото и да предаваме на поколенията паметта за него, за да не се повтарят грешките. В церемонията участваха и множество граждани и дисиденти.

Да не забравяме веруюто му

Росен Плевнелиев,
президент

Всички ние като граждани и общество имаме какво да научим и да почерпим от примера на д-р Желев, от неговата решителност и далновидност на истински държавник и обединител на нацията. Нека никога не забравяме и неговото верую, че "Мнозинството от българския народ знае цената на демокрацията и винаги ще я защити!". Нека докажем, че сме научили урока, на който той ни учеше, че "язвите на демокрацията могат да се лекуват само с повече демокрация".

Вдъхна кураж

Петър Стоянов,
президент

Д-р Желю Желев беше български интелектуалец, който вдъхна кураж на некомунистическата част от нашето общество. Той ще остане завинаги в историята на България. Д-р Желев беше първият президент, който формулира задачата на страната - да се върне в семейството на европейските народи. Мястото му в българската история е запазено.

Наистина толерантен

Георги Първанов,
президент

Президентът Желю Желев беше един от хората, които дадоха посоката за развитие на българската демокрация. Той устоя дори на критиките, на хулите в собствените си среди, в собствената си формация, за да може да се запази този мирен, демократичен преход. Ще го запомня с това, че беше наистина толерантен. Може да сме били на много крайни мнения, но въпреки това беше много толерантен към различията.

Беше приятел на Македония

Георге Иванов,
президент на Македония

Огромна, историческа е ролята на президента Желю Желев, който допринесе за международното признаване на Република Македония. Лично ми е казвал, че е уговорил президента Елцин да направи това, което направи и самият той - да признае Македония. Неговият живот и функция беше да обедини Балканите, да му отдадем чест и почит. Какъвто беше като човек, това беше и неговото дело - скромен. Неговата философия беше да отворим умовете си и да разберем какви сме, да гледаме реалността.

Показа как се живее и управлява

Бойко Борисов,
премиер

Начинът, по който го изпраща народът, както го обича, е пример как трябва всички да живеят и управляват. Най-малко аз мога да му давам оценка, историята е тази, която го направи. Сегашният премиер каза, че е работил многократно с него - човек, който съветвал винаги, без да се натрапва, но това, което казвал д-р Желев винаги е било тежко, сериозно, на място, навреме. Балканските лидери, които дойдоха на поклонението, показват, че това са добросъседството, взаимопомощ, да се обичаме, да не си пречим. И това, което малко се отчита, да се пазим много от етническите конфликти.

Издигна се над дребнавостите

Симеон Сакскобургготски,
бивш премиер

Далеч съм да давам уроци, но мисля, че неговата диалогичност беше нещо ключово, търпението и скромността му. Винаги съм бил много благодарен за това, че президентът Желев през неговото подчертано републиканско верую ме посрещна след 50-годишно изгнание и след това имахме отлични взаимоотношения и дори се шегувахме много пъти именно по темата република или монархия. И той беше толкова благ, толкова интелигентен човек над много дребнавости.

Символ на демокрацията

Лютви Местан,
председател на ДПС

Членовете и симпатизантите на ДПС обичаха искрено д-р Желев и нямам съмнения, че вечно ще го почитаме. Той е президентът, който независимо че беше основател и първи председател на СДС след избирането му, наистина успя да се издигне до висотата да бъде президент на всички български граждани. Един истински обединител на нацията. Ако има български политик, за който без съмнение може да се каже, че сам по себе си символизира демокрацията - това е точно д-р Желев. Един огромен ум и учител по политика, учител по решителност и по толерантност едновременно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай