Хасковско училище даде урок по толерантност към бежанците

Хасковско училище даде урок по толерантност към бежанците | StandartNews.com

Хасково. Хасковското училище „Св. св. Кирил и Методий" даде урок по толерантност към бежанците у нас. Във вторник в двора на школото се събраха учениците заедно с техни връстници от бежанския лагер в Харманли, за да играят футбол, но не един срещу друг, а заедно, в смесени отбори.

Училището е част от европейската мрежа FARE, която работи за толерантността, приятелството и антирасизма в цяла Европа. А футболната надпревара е част от десетдневните европейски прояви „Футболните хора - обединени". УЕФА е сред организациите, които също подкрепят инициативата, чийто главен фокус е приятелството и антирасисткото поведение в спорта.

В мини турнира в Хасково участваха 6 отбора - с деца от 3 до 8 клас, подкрепени с по един играч бежанец. Всички тимове бяха кръстени на световните футболни грандове като Барселона, Байерн Мюнхен и Челси, Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед.

„Много ни е приятен фактът, че хасковското училище даде възможност на нашите деца да се сближат с българчетата, да се запознаят, да станат приятели. Желаем ви успех и огромно благодаря на държавата, че ни помага, и на българите, че ни приемат в родината си", благодари от името на гостите фармацевтът и физиотерапевт д-р Мандур Али, който беше водач на групата от участници и доброволци от лагера.

В отборите на най-малките участваха Георги и Башар от Сирия. Те вече имат нови приятели. Намериха ги на най-обичайното място за децата на тяхната възраст - в училищният двор. Там, където са намирали новите си приятели и в родните си градове, преди училищата им да бъдат опустошени от бомбите.

А в Хасковското школо си пожелаха повече училища у нас да последват примера им. "Футболният турнир беше повече от надпревара - той се превърна в урок по толерантност на децата към възрастните", обобщи емоциите от срещата педагогическият съветник в училището Красимира Дамянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай