Хасковлии с домашни краставички и българска лютеница за бежанците

Хасковлии с домашни краставички и българска лютеница за бежанците | StandartNews.com

Хасково. Бедни, но милостиви хасковлии изпратиха на бежанците в с. Пъстрогор част от зимнината си. Хората имали мерак да се включат в кампанията на мюфтийствата за набиране на дарения за бегълците, но нямали средства, с които да помогнат. Затова донесли консервирани в буркани кисели краставички и лютеница, разказа районния мюфтия Басри Еминефенди. По думите му кампанията обединила мюсюлмани и християни за хората в нужда.

Независимо от религията си, хората се включили кой с каквото може. Хранителните провизии са основно от пакетирани стоки-боб, захар, брашно, олио, картофи, лук. Има дарение и за душата- дарители са се сетили и за кафенце, разказват товарачите. За децата пък имало събрани и играчки.

Един от най-милите подаръци е от Сюнай Мехмед от хасковския квартал "Хисаря". Със заръка да го занесат като личен подарък на някое от сирийските семейства, мъжът подаде на представителите на мюфтийството опакован в целофан с панделка сервиз за кафе.

„Важното е да ти идва от сърцето. Чуваш, че някой е в нужда и няма какво да му мислиш, защото доброто с добро се връща", обяснява успешната кампания Ирфан Юзеир.

Мюсюлманите в Хасково вече започнаха и събирането на пари, с които ще купят телета. Те бъдат дадени като курбан в Пъстрогор за предстоящия на 15 октомври голям мюсюлмански празник Коч байрям.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай