Гурбетът научи Ради на занаят

Гурбетът научи Ради на занаят | StandartNews.com

В Гърция работел по 17 часа във фурна, в Германия трупал опит при най-добрите
Камъкът си тежи на мястото, затова се върнах, казва майсторът хлебар

От три месеца добричкият квартал "Добротица" ухае на хляб. Ароматът се носи от фурната за ценители, както я определя собственикът й - майсторът хлебар Радослав Райков. Пекарната се радва на завиден интерес от клиенти, които идват да си купят истински селски хляб, диетични самуни или закуски и сладки, досущ като домашните на вкус.

40-годишният Радослав, който е осигурил работа на още 9 души, има зад гърба си сериозен опит, натрупан както у нас, така и в няколко европейски държави. След като завършва училище, започва работа в Албена като сервитьор. Две години по-късно, след края на летния сезон е принуден да опита късмета си навън и заминава за Гърция. "Никога не съм си мислел, че ще стана хлебар. В Гърция работих при един майстор-хлебар по 16-17 часа в денонощието - от 22 часа вечер до 13-14 часа на следващия ден. И така научих занаята", връща лентата назад Радослав. Днес той е благодарен на майстора от южната ни съседка, защото именно той го е научил на желязна дисциплина в работата. "Този човек беше живял и работил 30 г. като майстор в Германия. За първи път при него се сблъсках с безкомпромистност, справедливост и точност в работата", казва Ради. Връща се в родния Добрич, започва работа в един от най-големите хлебозаводи в страната - "Добруджански хляб". Началото и тук не е лесно. Радослав

започва като общ работник - трябва да работи само нощна смяна

като му е поверено правенето единствено на малки хлебчета. За три месеца той успява да докаже, че е способен и става пекар-бригадир. Благодарение на неуморен труд израстването продължава - повишават го в началник цех на луксозните специални хлябове, произвеждани във фирмата. Специализира в Белгия, Австрия и Германия и сертификатите му доказват неговите умения. През 2005 г., едва на 30 години, стига до началник производство за двата завода на фирмата - в Добрич и Варна, където работи в продължение на 6 години. "Благодарен съм на ръководството за доверието, което ми даде много знания и опит, но през цялото време мечтаех да имам своя малка бутикова пекарна", казва Радослав. Напуска "Добруджански хляб" и заминава този път за Германия, където работи при най-добрите майстори пекари. Перфектната му работа е повод да се договори отново с ръководството на "Добруджански хляб" и да се върне в родния добрич и големия завод. За кратко отново работи във фабриката, след което известен период е консултант на редица български производители. Но постоянно обмисля идеята за собствен обект. "Върнах се в родния Добрич, защото смятам, че камъкът си тежи на мястото", казва Райков. Реализацията на "Ради бред", както се казва пекарната, минава през изтеглянето на кредит като физическо лице. Според майстора

успехът е не в късмета, а в работата и качеството

"За разлика от големите заводи, където се гони количество и цена, за мен важното е качеството на продукта. То се постига с качествени суровини, безкомпромисно спазване на технологията и много любов и желание", споделя майсторът. В пекарната си Райков предлага около 20 вида хляба - няколко вида селски, пет-шест диетични ръжени и пълнозърнести, от спелта и лимец и обогатени със семена. За белите хлябове работи с български брашна, но за специалните ползва вносни от Германия, Австрия и Белгия. "Не влагам никакви консерванти. Не мога да си позволя компромиси с качеството. Разликата между нашите и вносните специални брашна е в селекцията на суровината за тях. Тук все още не се прави толкова добър подбор и затова качеството е по-ниско", казва майсторът. Той разказва, че тайната на хубавия самун е да се направи с любов, но и с желязна технология.

"Аз замесвам хляба с квас, който лично приготвям всеки ден

И тъй като за мен не е важно количеството, а качеството - следващата стъпка в технологията - втасването, става за 4 часа, вместо за 50-60 минути, както е в големите заводи. Бавната ферментация придава уникалния аромат, а с кваса се постига еластичността и среднината на хляба", разкрива още тайни майсторът. В пекарната освен хляб Райков предлага и богат асортимент от закуски, като се старае да поддържа разнообразие от около 25 вида, които ежедневно обновява. Място във витрините има и за сладкиши, които са приготвени по домашни рецепти. "Искам клиентите ми да усетят вкуса на домашното - на рулото, тортата или кекса, приготвяни у дома, докато са били деца", споделя майсторът. При него работят както млади, така и хора на възраст, чийто стаж е преминал в годините преди прехода и познават добре стария БДС за производство на хляб, закуски и сладкарски изделия. Майсторът обмисля разширяване на бизнеса, след като притесненията му - ще потръгне ли във време на криза, са се оказали прекомерни, казва хлебарят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай