Гуджеров: 106 язовира са в предаварийно състояние

Гуджеров: 106 язовира са в предаварийно състояние | StandartNews.com

София. Общо 106 язовира в страната са в предаварийно състояние. Това съобщи зам.-министърът на околните среда и водите Павел Гуджеров пред „Фокус". И уточни, че те са потенциално опасни за населението и инфраструктурата.

На места нивата на реките са високи, но не са критични и не изискват обявяването на червен код, обясни той. „Системите за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа сочат, че те трябва да се следят, особено притокът на Тунджа при Сазлийка. При река Арда системата отчита, че водните нива са достигнали прага на повишено внимание", отбеляза още зам.-министърът. И изтъкна, че в Западнобеломорския район е важно да се наблюдава долното течение на река Струма.

Очаква се повечето от реките да започнат да се оттичат към устията си или да останат на същите нива, допълни Гуджеров. Кратковременни повишения са възможни в Черноморския басейн, поясни той.

Въпреки че има обявен жълт код за река Мочурица при село Воденичене и за река Тунджа при Ямбол и Елхово, все още никъде няма обявен червен код, каза още Гуджеров.

По ОП „Околна среда" са предвидени средства за система за наблюдение на водите в реално време, което би позволило да се прогнозира какви защитни обеми трябва да бъдат осигурени в язовирите. За тази година е предвидено и изграждане на система за ранно предупреждение в горното поречие на река Тунджа, каза зам.-министърът на околните среда и водите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай