Губернатор търси спасители за плажове без стопани

Губернатор търси спасители за плажове без стопани | StandartNews.com

Областният управител на Добрич д-р Маргарита Новоселска обяви публична покана по Закона за обществени поръчки за желаещи да извършват водноспасителни дейности на неохраняеми плажове в най-активния отпускарски месец август. За първи път пилотно тази програма - охрана на безстопанствени плажове, бе проведена миналата година, като основно на територията но Добричка област бяха подсигурени спасители на плажове на територията на община Шабла, където в последните години се засилва интереса на къмпингуващите и морската община бележи ръст на туристите.

Желаещите могат да подават оферти до 17 часа в петък тази седмица.

Миналата година финансирането на тази дейност бе осигурено от държавата с цел подсигуряване безопасността на плажуващите по Черноморието, като на базата на анализ във всяка от трите общини са подбрани плажове, които нямат наемател или концесионер, но има концентрация на посещаемост. Миналата година БЧК извършваше водноспасителна дейност, като и тази година милосърдната организация ще кандидатстват с оферта за определените плажове, каза д-р Артюн Еринозов от БЧК – Добрич. Той поясни, че според условията са нужни общо 12 спасители и увери, че БЧК – Добрич, разполага с обучени хора, които да пазят спокойствието и сигурността на плажуващите.

На територията на област Добрич има общо 32 плажа, като 21 са наемателите и концесионерите на плажни ивици или обособени части от тях, сочи справката на областна администрация. Част от плажовете са отдадени от областния управител под наем, а друга от регионалното министерство. Периодни експерти от областна администрация извършват проверки на плажовете, отдадени за стопанисване под наем от областна управа, като до момента няма открити сериозни нарушения. Наематели на плажове обаче се оплакват от слабия сезон, като казват, че някои от плажовете са с до 50 % по-ниска посещаемост спрямо същия период на миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай