Грипът ни дебне край урните

Грипът ни дебне край урните | StandartNews.com

Трите щама, който ни разболяват през последните две години, върлуват и този сезон

Болните да гласуват с маски, за да не заразят всички на опашката, зоват лекари

Грипът дойде. Две жени от София и Стара Загора вече се разболяха от щама "Хонконг" А(H3N2). Ще има ли епидемия тази година? Как да се предпазим, необходимо ли е да се ваксинираме и какво да правим, когато се разболеем? "Стандарт" потърси отговори от специалистите.

Ходете с маски до урните другата неделя, за да не си тръгнете болни. Това предупреждават лекари заради задаващата се грипна епидемия.

В последните дни постоянно расте броят на заболелите, а очакваното струпване на хора в секциите е предпоставка заразата лесно да се прехвърли на много хора. Дори едно кашляне може да зарази всички в периметър от метър-два.

Най-опасни ще са членове на секционни комисии, които се опитват да карат накрак грипа, твърдят епидемиолозите. На практика всички гласували в дадената секция ще застанат лице в лице с тях, а това крие сериозен риск от зараза. Другият вариант за избягване на риска от пипване на вирус покрай вота е да се отиде много рано, когато още няма голяма навалица.
Иначе и тази година ще ни атакуват същите три грипни щама, които ни разболяваха и миналия есенно-зимен сезон, заяви за "Стандарт" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Най-масовият щам се очаква да е Хонконг А(H3N2).

Кръстен е на града, в който е изолиран през 2014 г. Епидемиолозите успокояват, че той няма общо с грипа от 1968 г., отнел живота на милион души, известен като Хонконгски грип. Другият е щамът Калифорния А(H1N1, познат у нас като свински грип. Той е причина за пандемията през 2009 година, но ще върлува и тази зима. Третият щам е Бризбейн, вирус тип Б, който е изолиран през 2007 г. Разболява предимно по-младите и децата, но не може да предизвика епидемия. Според епидемиолози това са щамове, които имаме през последните 2 години, тази ще бъде третата. Така че не очакваме голям брой заболели тази година, ако все пак има някаква изненада, то тя ще е от други вируси, коментират лекарите. Симптомите на трите щама са едни и същи, само че вирусите са коренно различни. "При другите обикновени респираторни вируси, наречени настинки, водеща е симптоматиката на горните дихателни пътища - най-вече хрема, запушен нос, кихане, кашлица. При грипа е подчертано общо засягане на организма, започва с внезапно втрисане, повишаване на температурата, мускулни и ставни болки, което много бързо кара човек да осъзнае, че е болен ида остане вкъщи", обяснява д-р Кунчев. Той съветва при първите симптоми да не посягаме към антибиотика. "Може да докара една дисбактериоза, проблеми със стомашно-чревния тракт. Друг е въпросът, ако нещата се усложнят, тогава лекар да прецени дали да се мине към антибиотик", категоричен е д-р Кунчев. Вирусът се предава въздушно-капково, в рамките на 2-3 метра от човека, при говор, при кашлица, при кихане и след като попадне в конюнктива, в окото, в лигавица, предизвиква заболявания.

Д-р Кунчев съветва хората при първите симптоми да си останат вкъщи и да започнат да приемат всичко, укрепващо организма. Това означава добро балансирано хранене, чайчета, пресни плодове и зеленчуци, витамини и микроелементи. За облекчаване на симптомите пък могат да пият препарати за кашлица, за главоболие. Антивирусните препарати се препоръчват при рискови групи и са животоспасяващи.

Пикът на грипната епидемия се очаква в края на януари, уточни д-р Ангел Кунчев. Трите грипни щама, които ще върлуват у нас, влизат в състава на противогрипната ваксина. Има значение и това дали вече сме преболедували дадения грип или не. Всеки може да се разболее, но някои от нас са много по-уязвими и са изложени на по-голям риск. Най-застрашени са малките деца на възраст от 6 до 23 месеца, хората над 65-годишна възраст, здравните служители и персоналът на детските заведения, хората, които живеят в големи групи, като например студентите в общежитията и социалните домове, онкоболни и ХИВ позитивни, хора с хронични заболявания, например астма, диабет и сърдечно-съдови болести и не на последно място - и бременните жени, напомнят още лекарите.

Не очакваме тежка епидемия

Д-р Ангел Кунчев,
главен държавен здравен инспектор

- Д-р Кунчев, грипният вирус вече е доказан при две жени от София и Стара Загора - A/H3N2. Очаквано ли е в края на октомври?

- За първи път този сезон имаме първи положителен резултат. Това е съвсем според очакванията. Обикновено през октомври - ноември започват да се появяват отделни разпръснати случаи. След това все по-често започва да се повишава заболеваемостта и достига епидемични нива в края на януари. Дали ще е така точно тази година е трудно да се каже, но в 90 на сто от случаите така се развива процесът. Малко по-ясни ще станат нещата, когато в западната част на Европа се повиши заболеваемостта. Тогава можем да видим някои характеристики на този щам, как протича, най-честите усложнения, доколко ще бъде интензивна епидемията.

- Имаме ли основание да очакваме тежка грипна епидемия?

- Нямаме основание да очакваме една изключително тежка епидемия, защото щамът A/H3N2 е класически грипен и вероятно ще протече по познатите правила на една такава епидемия.

- Говорим за още два щама..

- Говорим винаги за три щама, защото във ваксината влизат по три. От догодина ще има и четиривалентна ваксина, която вече се ползва от две години в Западна Европа, което е хубаво. Обикновено сезонните епидемии се предизвикват от щамовете А, много рядко може да има циркулация на Б, а да предизвикат епидемия те, няма да се случи вероятно.

- Трябва ли да се самолекуваме?

- Не се самолекувайте. Доказано е, че 6-7% от хората имат нужда от болнично лечение.

- От грип сме застрашени всички, които общуваме с много хора.

- Да, и ние, лекарите, и вие, журналистите. Стигали сме до ситуации, при които до 1/4 от състава на Спешна помощ не са на работа, защото са болни.

Мед, билки и спорт засилват имунитета

Освен традиционните методи за борба с грипа съществуват и алтернативни. Те са по-щадящи, тъй като са от дебрите на природната медицина. Това, на което залагат, пък е повишаването на имунитета. Част от тях са хомеопатичните продукти, които трябва да приемате доста преди да дойде грипът, защото действат с наслагване. Ако комбинирате билки и мед под формата на много чай, няма да сбъркате. Така събирате в едно силата на течностите и полезните природни съставки. Сиропът от бъз е много полезен. Той повишава имунитета и действа пречистващо. Джинджифилът също има мощни противовирусни и антибиотични свойства. Най-добре е да го приемате суров, тъй като така не се губят полезните му вещества. Не трябва да забравяте и витамините. Хубаво е да ги вземате концентрирани в добавки, но още по-добре е да си ги набавяте под формата на истински плодове и зеленчуци. Чесънът е известен натурален антибиотик. Той подсилва имунната система и ускорява оздравителните процеси в тялото. Също така не забравяйте да приемате много течности.

И в никакъв случай не забравяйте да се движите, защото спортът не само осигурява добра фигура, но ни помага да сме здрави и във форма през цялата година.

300 000 умират от усложнения

Между 10 и 30% от населението в Северното полукълбо, или поне 100 млн. души, се разболяват от грип през студените месеци, сочи статистиката. От тях между 250 и 300 хиляди на година умират от усложненията, които вирусът може да причини. У нас с пневмонии и други респираторни възпаления са свързани между 1500 и 3000 смъртни случая всеки зимен сезон.

Само 2-3% от българите вярват на инжекцията

Ваксина се слага до края да ноември

Препоръчва се на възрастни и хора с хронични заболявания

Най-сигурният начин да се предпазите от грип е ваксината, твърдят епидемиолозите. Сега е сезонът за ваксина против грип, тъй като грипно епидемичен взрив може да се очаква в България в началото на следващата година, категоричен е главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. "Важно е да имаме три седмици след приема на ваксината, през което време се достигат най-високи нива на антителата и се счита, че сме предпазени. Важно е да предпазим рисковите групи, особено възрастните хора", смята д-р Кунчев. Над 6-месеца е срокът, в който могат да бъдат обхващани децата. Статистиката показва обаче, че у нас едва 2-3% от населението се ваксинират, заяви д-р Кунчев. Ако по някаква причина не сме я направили, другото възможно, за да не се разболеете, е избягването на контакт с болни хора, съветва лекарят. За активно работещи това е трудно, но за пенсионерите в пика на епидемията е препоръчително да ограничат контактите.

СЪВЕТИ

Не пипайте очите си с мръсни ръце

За да се предпазите от болестта, най-важно е да избягвате контакти със заразени хора и да спазвате добра лична хигиена, съветват специалистите. Добре е да миете често ръцете си, да използвате дезинфекциращи кърпички, да не търкате очи с мръсни ръце. Мръсният и застоял въздух е най-големият приятел на грипа при заразяването. Това е така, защото вирусът се предава по въздушно-капков път, тоест когато дишаме. Затова често проветрявайте въздуха в затворени помещения и редовно дезинфекцирайте бюрото и клавиатурата на компютъра си. Не забравяйте да миете и играчките на малките деца.
Когато сме в трамваи, метро или автобуси пък, е добре да носим шалове. Ако искате, може да носите маска, както и да ползвате дезинфектанти, когато сте извън дома.

Днес е пикът на депресиите

Днес е най-депресивният ден в годината. Това предупредиха лекари. Алармата им се базира на статистика, според която в първия работен ден след преместването на стрелките на часовника с час назад броят на инфарктите в света скача с 52%. Уикендът ни дава един час повече за сън, ставаме лениви и затова когато дойде работният ден, сме депресирани, казват експертите. Световната здравна организация излезе с превупреждение към работодателите да не натоварват подчинените си с много работа в днешния ден. Според експертите на СЗО повечето от хората остават в лениво състояние около една седмица след смяната на времето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай