Григорий пое временно Синода

12 митрополити отговарят на изискванията за патриарх

Григорий пое временно Синода | StandartNews.com

София. Търновският митрополит Григорий оглавява временно Светия Синод до избирането на наместник-председател. Това решиха владиците на извънредно заседание след кончината на Негово светейшество Максим.

12 митрополити отговарят на изискванията за патриаршеската корона. В устава на Църквата има изброени четири условия към кандидатите. Те трябва да са действащи митрополити, да имат навършени 50 г., да са управлявали епархия поне 5 г. и "да се отличават с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред".

От 14-имата действащи митрополити само двама по различни причини не отговарят на изискванията. Пловдивският владика Николай е прекалено млад - на 19 юли 2012 г. той навърши 43 г. Иначе има нужното служение в епархия, тъй като бе избран за владика под тепетата през февруари 2007 г. Амвросий Доростолски пък няма навършени 5 г. като глава на епархия. Той бе избран за митрополит през януари 2010 г.

Малко след 18 часа във вторник вечерта главният секретар на Светия Синод епископ Наум прочете некролога за кончината на патриарх Максим, който бе написан по време на съвещанието на митрополитите в Синодалната палата.

"С дълбока скръб и печал възвестяваме, че на 6 ноември 2012 година в 3,30 часа сутринта след кратко боледуване скъпият ни престолоначалник на благочестивия православен български народ Негово Светейшество Максим патриарх български и митрополит Софийски се представи в Господа. Замина по пътя на целия свят за неговия дом на небесата, жилище неръкотворно, вечно дето почиват изнурените. Безутешна е скръбта на членовете на Светия Синод и архиереите на Българската православна църква към Българска патриаршия за кончината на Светейшия патриарх Максим.

Той се пресели във вечността в ясно съзнание и трезва мисъл, отправяйки към всички свои чада, православните българи, първосветителски благослов. С качеството на многоозарен и премъдър настоятел на многовековната ни патриаршия, международно утвърден църковен деец, виден радетел за единството на Българската православна църква и Светото православие, образец на монашески аскетизъм и духовна исихия и почетен доктор на множество висши учебни заведения, той си отива достойно изпълнил своя дълг, пример за всички ни е светлият му духовно-нравствен подвиг".

Поклонението пред патриарх Максим в митрополишкия храм "Света Неделя" ще е навръх Архангеловден. Там траурната служба ще бъде водена от Пловдивския митрополит Николай, който поема и Софийската митрополия, стана ясно от решението на висшите духовници в Синодалната палата.

На 9 ноември в катедралата "Александър Невски" от 9 часа ще бъде отслужена заупокойна света литургия, а от 10,30 часа ще се състои опелото. Погребението по неговата последна воля ще бъде същия ден в Троянския манастир от 15,30 часа.

Вечна и блажена да бъде светлата му памет, каза главния секретар на Светия Синод Наум. В своето завещание патриарх Максим е посочил какво предоставя на Светия Синод и на българската църква. Става дума за църковни принадлежности, кръстове, одежди и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай